Lærer med ryggrad

Navn: Richard EdvardsenAlder: 63Yrke: Lærer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I 31 år har han stått bak kateteret på Olderdalen skole i Kåfjord. Onsdag sa han opp jobben i protest mot «skolerasisme og forakt for samisk kultur». Norske barn nektet - etter ønske fra sine foreldre - å være til stede da det samiske flagget ble heist på samefolkets dag. Da slo lærerveteranen i bordet. Han kunne ikke akseptere at ledelsen ved skolen «fritok» barna fra å være til stede under seremonien. Kåfjord-skolen er blitt en slagmark der grums og fordommer får fritt spillerom, og Edvardsen vil ikke godta at antisamiske krefter får sabotere samiske uttrykksformer og kulturtradisjoner.
  • De som kjenner ham, synes avgangen er verdig. Samer har ringt og takket for en symbolsk markering fra en mann som alltid har betraktet lærergjerningen som en anledning til å fremme likeverd, toleranse og respekt. Med den etniske konflikten som herjer i sjøsamebygda Kåfjord, synes noen det er livsviktig at noen slike ord fylles med et innhold. Men nå mener læreren at både barneministeren og undervisningsministeren må inn og mekle i striden. For sørgelig nok er det først og fremst barna dette går ut over.
  • Han kom nordover fra Oslo og universitetsstudier i 1970. Samene ble trakassert lenge før kristensosialisten fra Røyken kom til bygda, han visste ikke helt hvilken etnisk kruttønne han hadde fått jobb i. Og samemotstanderne liker slett ikke at venstrevridde Oslo-folk kommer oppover for å hylle joik og duodji. Men han er en stabukk som har blitt i bygda, han har giftet seg og satt tre barn til verden.
  • Han er en engasjert sjel som har vært aktiv SV-er så lenge lokalavisleserne i Troms kan huske. De siste åra har han tatt på seg oppgaver i Forbrukerrådet og blant annet kjempet for redusert NRK-lisens i ytre strøk. For Kirkens Nødhjelp har han reist til Latin-Amerika og Afrika for å bygge opp undervisningsopplegg for barn og unge.
  • - I Kåfjord er det ikke frykten for det ukjente som er problemet, men frykten for det kjente, samekulturen, skriver han i sitt oppsigelsesbrev. Slik oppsummer han presist en bitter konflikt. 100 år med beinhard fornorskning har satt sine spor. Konge og statsminister har bedt om unnskyldning for statens overgrep mot samefolket. Men det er en fattig trøst når maktmisbruket fortsatt får folk til å skamme seg over sin egen bakgrunn. I Kåfjord finnes mange som snakker samisk, men det er et språk de verken kan lese eller skrive. Og de vil på død og liv være nordmenn, ikke samer. Selv om deres døtre og sønner har kommet ut av skapet og tatt på seg kofta, i ei bygd som bør være ualminnelig interessant for en talentfull antropolog.