Lærer mindre med mannlige lærere

Det viser en analyse av de nasjonale prøvene.

LÆREVILLIGE: Men elever lærer mindre med mannlig lærer, viser en ny studie. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX
LÆREVILLIGE: Men elever lærer mindre med mannlig lærer, viser en ny studie. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Elever ved skoler med mange mannlige lærere, presterer dårligere enn elever ved andre skoler, viser en analyse av de nasjonale prøvene i 2007.

- Gjennomgangen av nasjonale prøver i 2007 viser en klar tendens til at skoler med mange mannlige lærere har dårligere prestasjoner på 5. trinn enn der kvinnene dominerer, sier økonom og skoleforsker Hans Bonesrønning ved Senter for Økonomisk forskning (SØF) i Trondheim til Aftenposten.

Senteret har undersøkt ulike aspekter ved fjorårets nasjonale prøver på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.

- Vi er forundret over funnet. Foreløpig kan vi bare lansere teorier for å forklare sammenhengen - fordi det er faktorer ved lærerjobben som vanskelig lar seg observere. Det kreves mer forskning for å finne svarene på disse funnene, sier Bonesrønning.

Han tror mannlige lærerstudenter kan være mindre motivert enn kvinnelige studenter, og at dette kan være en medvirkende forklaring på at elevene deres lærer mindre.

- De kvinnelige studentene, som er i flertall, er trolig mer motivert for lærerjobben enn de mannlige. Når studentene er ferdige med utdannelsen, er det neppe tilfeldig hvem som leter etter andre karrieremuligheter, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer