Lærer nektes Arne Olav-skatt

STEINKJER (Dagbladet): Arne Olav Brundtland skrev boka om Gro på under 300 timer og sparte skatt. Lærer Steinar Svarte får en annen behandling av likningsmyndighetene: Han må betale toppskatt av inntektene av ei lærebok han skrev på fritida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 150 sider er Steinar Svartes bok bare halvparten så omfangsrik som Arne Olav Brundtlands 300-sidersverk.

- Såpeoperaer fra Oslos vestkant med over hundre tusen i opplag beskattes med 28 prosent, mens ei beskjeden lærebok med to tusen i opplag beskattes med over 50 prosent. Dette er forskjellsbehandling som bidrar til å skape forakt for lover og regler, sier Steinar Svarte (48) til Dagbladet.

«Vesentlig lik»

Svarte er lærer ved Steinkjer tekniske fagskole. Boka hans heter «Transformatorer for energioperatører». Ifølge Steinkjer likningskontor skal inntektene av forfatterskapet beskattes som personinntekt, med trygdeavgift og toppskatt.

Næringsinntekt blir vanligvis lagt på toppen av vanlig inntekt og beskattet med 52,5 prosent.

Unntak blir gjort dersom du bruker under 300 timer på næringen. Denne regelen ble fjernet i fjor, men gjelder fortsatt for skatteåret 1998.

Så kommer punktet det strides om i dette tilfellet: Dersom næringen er «vesentlig lik» yrket ditt, kan du ikke komme innenfor 300-timersregelen.

Stor forskjell

«For faglærere som skriver bøker innen sitt fag/beslektede fag mener vi det er så store likhetstrekk mellom næringen og det lønnede arbeidet, at overnevnte 300-timersregel ikke kan komme til anvendelse,» skriver likningskontoret i et brev til lærebokforfatteren.

- Jeg hevder at det er meget stor forskjell på det å undervise, å gjengi fra en bok, og det å skrive en bok, sier Steinar Svarte.

Unndrar millioner

Til Steinkjer likningskontor skriver han:

«Mitt daglige virke, som består av kunnskapsformidling gjennom klasseromsundervisning, kan (...) ikke sammenliknes med forfatterens virksomhet som i de fleste situasjoner er en tilbaketrukket tilværelse. I pedagogikken ville vi ha konkretisert dette med å si at det er stor forskjell på det å lese en bok og det å skrive den.»

- Likningssjefer forfølger mindre næringsvirksomhet. Salg av noen vedpinner, som ikke oppgis, slås det hardt ned på, mens gigantene unndrar seg millioner i skatt ved å definere en annen nasjonalitet, kommenterer Steinar Svarte, som har bestemt seg forå anke denne saken til overlikningsnemnda.