«Lærer og trener tvang barna til sex»

Foreldrene trodde barna var i trygge hender da de sendte dem på skole og idrettstrening. I stedet skal både gutter og jenter ha blitt tvunget til å delta i den mannlige lærer- og trenerens sexaktiviteter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen er anmeldt seks ganger. Alle sakene er henlagt på grunn av foreldelse, og mannen er i dag fortsatt en sentral skikkelse i det samme miljøet til tross for at flere av barna varslet om forholdene. Nå vil ofrene gå til erstatningssøksmål mot mannen og Oslo kommune fordi ingen har stanset overgrepene.

De yngste jentene var bare åtte og ni år gamle da den mannlige lærer og treneren skal ha tvunget dem til samleier med eldre gutter som han også hadde treneransvaret for. Etterpå kjørte han barna hjem til foreldrene. Et par år senere skal han selv ha forgrepet seg seksuelt på flere av barna.

Brutale sexaktiviteter, voldtekt og mishandling er noen av ingrediensene i den alvorlige sedlighetssaken som nå er blitt rullet opp i et av Oslo østkants sentrale idrettsmiljøer.

Sexgisler

I følge de seks anmeldelsene skal oslomannen, som nå er i 60-årene, systematisk ha misbrukt et større antall barn han hadde lærer- og treneransvaret for i perioden 1970 til et stykke ut på 80-tallet.

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt seks anmeldelser på mannen. Sakene måtte henlegges uten å ta hensyn til skyldspørsmålet fordi forholdene strekker seg lengre tilbake enn ti år. Dersom det kommer nyere anmeldelser på mannen, vil vi etterforske disse, sier politiinspektør Unni Fries Stepaschko ved Oslo politikammer til Dagbladet.

I følge ofrenes advokater har opprullingen av saken avdekket en av de groveste overgrepene mot små barn.

- Barna var i en årrekke gisler i en seksualisert verden. Først i dag, etter å ha fått profesjonell hjelp, våger de å sette ord på det de opplevde under mannens tyranni, sier ofrenes advokat Pål O. Haugland til Dagbladet. Sammen med advokat Jon Swensen i firmaet «Advokatene i Bygdøy allh 10» representerer han de fem jentene og en gutt som har anmeldt mannen.

De uavhengige anmeldelsene tegner et bilde av en maktperson som systematisk skal ha misbrukt barns tillit for å oppnå seksuell nytelse:

Sexmisbruk

,øMisbruket startet gradvis ved at han tilrettela seksuelle aktiviteter som å organisere brytekamper mellom nakne, oljeinnsmurte barn i garderoben etter gym- og treningstimer

,øEtter hvert skal han ha blitt dristigere, og hentet et og et barn inn i dommergarderoben hvor han kledde dem nakne og førte dem sammen med klassekamerater og eldre lagspillere av det annet kjønn. I følge klare instrukser fra mannen skulle barna, fra de var åtte-ni år gamle være kjærester, beføle hverandre og siden ligge sammen.

,øHan tvang barna til å sitte nakne på fanget sitt mens han befølte dem eller vasket dem i skrittet etter trening

,øMannen organiserte lag- og skoleturer der han tvang barna til å ligge sammen

,øHan skal ha innredet bilen sin til en sexarena der barna måtte skifte på å ha sex med hverandre_ mens han overvåket dem

,øBarn skal ha blitt smuglet inn hans hjem der han fotograferte dem nakne og misbrukte dem

Fremdeles aktiv

- Overgrepene skjedde både på skolen, i idrettsklubbens lokaler og på klasse- og lagsturer. Mannen brukte systematisk vold og sexovergrep til å etablere et maktregime over barna, sier Haugland.

Mønsteret på misbruket har stort sett vært det samme for barna: Mannen opparbeidet seg gradvis et tillitsforhold til barna før han begynte å utnytte den makten han fikk. Han belønnet de som var lydige med ros, gode karakterer og gaver, og straffet de som motsatte seg hans ordrer.

Flere av barna fortalte både rektor og andre voksenpersoner om overgrepene som fant sted, men ble aldri trodd. Saken er i dag foreldet, og politiet har ikke myndighet til å straffeforfølge mannen selv om han har erkjent å ha befølt to av jentene på vagina, og innrømmer å ha oppfordret barna til å ha sex i hans nærvær. Mannen er fremdeles en sentral skikkelse i det samme miljøet, og ofrene frykter at han fortsatt forgriper seg på barn. Av den grunn har de valgt å gå ut i Dagbladet for å advare mot mannen.

- Mange av forholdene ble begått i mannens arbeidstid og barna forsøkte å varsle ifra om det som foregikk. Opplysninger om voksenmiljøets unnfallenhet og de skadene disse personene har blitt påført, danner grunnlaget for å reise en erstatningssak, sier advokat Jon Swensen.

- Uønsket i miljøet

Nyheten om at den høyst respekterte og tiltrodde mannen skal ha vært innblandet i sedlighetssaken, har rystet miljøet han er tilknyttet. Sentrale kilder sier til Dagbladet at mannen nå er uønsket i idrettsmiljøet han i en årrekke har vært primus motor for.

Mannen er sykemeldt etter at saken nå rulles opp, og det har ikke lykkes Dagbladet å få noen kommentar fra ham. Mannen, som delvis ha erkjent flere av forholdene i anmeldelsene, har tilbudt to av jentene penger for å få saken avsluttet og ut av verden.