Lærer om dødsmygg og biller

NRK-Stian underviser norske barn. Ta nett-testen her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stian Barsnes Simonsen er frontfigur for Plan Norges nye undervisningsprogram for skolebarn «Kampen for barns helse». På skoleplan.no kan alle norske elever ta i bruk et gratis webbasert program som forteller om barns helse i fattige land.

Malaria og chagas

Gjennom spill på weben, historier fra virkeligheten, quiz og animerte oppgaver lærer barna om malaria og chagas. NRK-programlederen mener det er svært viktig at norske barn lærer om sykdommene og farene som barn i Afrika og Latin-Amerika lever med.

- Å lære om hvordan andre har det, skaper et større engasjement hos de fleste. At norske elever engasjerer seg for barns rettigheter andre steder i verden er et viktig bidrag for å skape en mer rettferdig verden, sier Stian Barsnes Simonsen i en pressemelding fra Plan Norge.

Figuren Sara guider barna gjennom programmet. Først er hun i Malawi og blir smittet av malaria. Barna må hjelpe henne til å bli frisk igjen ved å svare på en rekke spørsmål. Så reiser hun til Bolivia for å finne ut mer om sykdommen chagas. Barsnes Somonsen er fortellerstemmen gjennom hele programmet.

Bygdøy-barna ble smartere

NRK-Stian var med da programmet ble testet ut av elevene i sjuende klasse på Bygdøy skole i Oslo. Barna ropte unisont «ja» da de ble spurt om de hadde lært noe.

- Jeg var i Kenya i fjor, og skjønte ikke før nå at det var malaria jeg måtte ta piller mot hver dag, sier Andrea (12).

LÆRTE MYE: Klasse 7B på Bygdøy skole i Oslo har allerede testet ut programmet sammen med NRKs Stian Barsnes Simonsen. Barna lærte mye nytt om malaria og andre sykdommer som hvert år tar livet av millioner av fattige barn. Foto: Plan Norge
LÆRTE MYE: Klasse 7B på Bygdøy skole i Oslo har allerede testet ut programmet sammen med NRKs Stian Barsnes Simonsen. Barna lærte mye nytt om malaria og andre sykdommer som hvert år tar livet av millioner av fattige barn. Foto: Plan Norge Vis mer

- Nå vet vi hva vi kan gjøre for å unngå disse sykdommene, og hjelpe til slik at ikke andre smittes, sier Birger.

Her kan du selv teste kunnskapene dine.

Opplegget er beregnet på elever i 7. og 8. klasse, men er også brukt både på barnetrinnet og på videregående. Det er oversatt til dansk og skal snart oversettes til engelsk.

- Undervisningsoppleggene er med på å bevisstgjøre norske skoleelever om barns rettigheter. Vi tror at kunnskap vil skape mer engasjerte og bevisste elever, og engasjement er en forutsetning for å skape en bedre verden, sier Plans generalsekretær Sandro Parmeggiani.