Rødt nivå i Oslo-skolen:

Lærer om tiltaksendringer: - Frustrerende

Selv om Utdanningsforbundet støtter byrådens innstramminger i Oslo-skolen, er det likevel reaksjoner blant lærerne.

NYE INNSTRAMMINGER: Tirsdag 9. mars orienterte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om coronasituasjonen i hovedstaden. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er frustrerende. Spesielt når vi får så kort tid på å omstille oss.

Det sier Marte Haugen (29). Hun jobber som lærer på Nordtvedt skole i Groruddalen og er en av mange lærere i Oslo-skolen som må forberede seg på rødt nivå fra og med onsdag morgen.

Se forskjellen på gult og rødt nivå lenger ned i saken.

Det ble klart etter at byrådet i Oslo strammet inn de lokale coronatiltakene tirsdag.

- De muterte virusene smitter mer blant unge, og vi har aldri sett så mye smitte blant de unge som nå. Det øker i hele byen og i alle aldersgrupper, men spesielt blant dem mellom 10 og 19 år. Vi ønsker å skjerme unge, men med dagens situasjon er ikke det mulig i samme grad, sa byrådsleder Raymond Johansen under pressekonferansen i Oslo rådhus.

Tiltakene skal i første omgang gjelde fram til påske.

OPPGITT: Læreren Marte Haugen mener at skolene burde få bedre tid på å gå over fra gult til rødt nivå. Foto: Privat
OPPGITT: Læreren Marte Haugen mener at skolene burde få bedre tid på å gå over fra gult til rødt nivå. Foto: Privat Vis mer

Haugen beskriver den nåværende arbeidshverdagen som svært uforutsigbar, til tross for at hun har stor forståelse for de raske endringene.

- Det er ganske mange av tiltakene som endres og da må vi som lærere bruke mye tid på smittevernet. Dette går igjen utover elevenes tilbud, sier 29-åringen.

Over 2000 elever i karantene

Nordtvedt skole, der Haugen jobber, er bare en av mange skoler i hovedstaden der det har vært påvist corona. Mandag opplyste kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten overfor Dagbladet at totalt 2298 elever satt i karantene.

Disse elevene var fordelt på 34 ulike skoler.

Legger planer

Det som gjør Haugen mest irritert, er at lærerne ikke får muligheten til å fullføre planene sine.

- Vi prøver å legge planer for en stund fram i tid, men halvveis ut i planene blir tiltaksnivået endret. Dermed får vi ikke muligheten til å gjøre som vi opprinnelig ønsker. På den måten føler man som lærer at man ikke strekker til. Planene vi har lagt blir på en måte kastet rett i søpla.

- Enorm arbeidsbelastning

Læreren får støtte av leder for Utdanningsforbundet i Oslo, Aina Skjefstad Andersen. Hun forteller at de særlig den siste tiden har fått mange henvendelser fra sine medlemmer som opplever hverdagen som tung.

- Lærerne blir utsatt for en enorm arbeidsbelastning. Det er hyppige skifter i tiltakene og mange av lærerne kjenner at det kan påvirke egen helse, sier Andersen.

- FORNUFTIG: Selv om Aina Skjefstad Andersen i Utdanningsforbundet kan rapportere om mange slitne lærere, mener hun at det er helt rett å innføre rødt nivå. Foto: Privat
- FORNUFTIG: Selv om Aina Skjefstad Andersen i Utdanningsforbundet kan rapportere om mange slitne lærere, mener hun at det er helt rett å innføre rødt nivå. Foto: Privat Vis mer

Samtidig støtter Andersen avgjørelsen til byrådet:

- Byrådens avgjørelse framstår som både riktig og fornuftig. Vi har hele veien hatt tillit til at myndighetenes beslutning er korrekt, men med de smittetallene vi har i Oslo i dag, ville det ha vært vanskelig for mange av våre medlemmer å forstå at man skulle ha fortsatt på gult nivå.

Forstår frustrasjonen

Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (Ap), skriver i en e-post til Dagbladet at hun har stor forståelse for frustrasjonen til Haugen og de andre lærerne.

- Jeg forstår veldig godt at skolene ser utfordringer med å skifte «trafikklys», men dette er noe alle skoler har planer for. Nettopp for å gi litt tid på overgangen kan skoler som har behov for det ha hjemmearbeid eller digital undervisning onsdag. Det bør gi rom for en smidigere overgang, skriver hun.

Fra og med torsdag vil alle skolene drives på rødt nivå.

- Det viktige nå er at vi alle bidrar slik at skolen fortsatt kan være åpne, avslutter Thorkildsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer