Lærer sa opp jobben i streikeprotest

Monica Marcella Kjærstad (46) sa opp jobben fordi elevene hennes ikke fikk gyldig fravær for å delta i klimademonstrasjonen.

«FRIDAYS FOR FUTURE»: Flere tusen skoleungdommer møtte opp foran Stortinget mot det de mener er en uforsvalig klimapolitikk. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Monica Marcella Kjærstad (46) jobbet som lærer på en skole i Østfold, og sa opp jobben da elevene hennes fikk fravær for å delta i klimademonstrasjonen foran Stortinget.

Til Dagbladet forteller hun at hun sa opp som en spontan reaksjon.

Monica Marcella Kjærstad. Foto: Privat.
Monica Marcella Kjærstad. Foto: Privat. Vis mer

- Jeg var skuffet over at skolens ledelse valgte å ikke gi gyldig fravær til elevene. Det hadde ikke streifet meg på forhånd at de skulle gå for dette, og jeg hadde derfor heller ikke tenkt på oppsigelse. Det hele skjedde bare der og da, men jeg hadde 7 kilometer på sparkesykkel hjemover, og fikk tenkt nok til at jeg satte meg ned og sendte bekreftelse på oppsigelsen samme kveld.

I oppsigelsen skriver hun:

«Jeg er lei meg for å måtte bekrefte min muntlige oppsigelse som fant sted på kollegiemøtet i dag da det ble informert om at elever som streiker for klimaaksjonen i morgen foran Stortinget får fravær trass i at de leverer skjema for politisk fravær med dokumentasjon om tilstedeværelse».

Oppsigelsesbrevet Kjærstad leverte. Foto: Privat.
Oppsigelsesbrevet Kjærstad leverte. Foto: Privat. Vis mer

Kjærstad deltok selv i klimastreiken foran Stortinget med noen av sine egne elever.

- Streiken var en god opplevelse og det er både godt og vondt at ting skjer. Det er vondt at det har tatt sånn tid og at min generasjon er så treg.

Opprørt over at elever får fravær

Kjærstad bor i Spydberg og har holdt på med politikk i 4 år, og er 2. kandidat i Miljøpartiet De Grønne i Indre Østfold. Hun har engasjert seg i miljøvern helt fra ung alder.

Den 46 år gamle læreren fra Spydeberg i Østfold mener at oppsigelsen hennes signaliserer at man må ofre noe i kampen mot klimaendringene.

I et intervju med lokalavisen Smaalenene , som først omtalte saken, sier Kjærstad at hun er opprørt over at elevene hennes ikke fikk gyldig fravær for å delta i protestmarsjen.

- Denne saken er så viktig at elevene trenger skolens støtte. Den måten skolen kan vise det på, er å la dem få godkjent fravær for politisk aktivitet. De stiller jo med underskrift fra foreldrene sine, sier hun til avisen.

Hun presiserer at oppsigelsen er rettet mot hele skoleverket, og ikke skolen hvor hun har vært ansatt.

Skoleledelsen vil ikke kommentere saken overfor avisen.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer