Lærer tapte pissoarstrid

Den kvinnelige læreren mente vond lukt fra guttetoalettet gjorde henne akutt syk og seinere helt arbeidsufør. Hun anla sak. Nå har Høyesterett talt: Kvinnen har tapt på alle punkter. Dessuten må læreren betale flere hundre tusen kroner i saksomkostninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Oslo byrett vant kvinnen en knusende seier over kommunen, og hun ble tilkjent nærmere en million kroner for tapt inntekt. Kommunen anket.

Nå har fem høyesterettsdommere behandlet saken, og avgjort at den tidligere læreren har tapt fullstendig. I tillegg må hun betale flere hundre tusen kroner i saksomkostninger til Ris kommune.

Unik sak

Bakgrunnen for denne affæren, som ikke har sin like i vår rettspraksis, er at det i Oslo-skolene på det aktuelle tidspunktet ble brukt sinkaltabletter i urinalene på guttetoalettene. Tablettene inneholder et stoff, kalt DCB, som kan medføre fare for helseskader.

På Ris ungdomsskole var det en fire meter lang urinal på guttedoen. På grunn av en feil ble kanalen med avtrekk fra toalettet avsluttet i høyde med himlingen i tredje etasje, like ved det rommet hvor kvinnen underviste på sitt spesialfelt.

Lukt i klasserommet

De to rommene hadde forskjellige avtrekksvifter, men når begge var slått av, kom lukt og luft fra toalettet inn i rommet hvor kvinnen arbeidet.

Oslo byrett konkluderte med at det var en sammenheng mellom lærerens sykdom og lukten fra guttedoen, og at kommunen var erstatningspliktig, mens Høyesterett enstemmig er kommet til motsatt resultat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer