Lærer til 12-åring: - Gjør du det en gang til så dreper jeg deg

Læreren ved Lambertseter skole var redd for at gutten skulle ødelegge musikkinstrument.

DRAPSTRUET ELEV: Læreren ved Lambertseter skole drapstruet en elev i en musikktime i høst. FOTO: Espen Røst
DRAPSTRUET ELEV: Læreren ved Lambertseter skole drapstruet en elev i en musikktime i høst. FOTO: Espen RøstVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det var 24. september i fjor at læreren ved Lambertseter skole så rødt i en skoletime. En elev på 7. trinn skal ifølge det Dagbladet ha fått kjennskap til vært uforsiktig med en håndtromme.

Læreren svarte med å si at «hvis du gjør det der igjen så dreper jeg deg».

Faren til en av elevene som deltok i undervisningen den aktuelle dagen, forteller til Dagbladet at han ble forbannet da sønnen fortalte hva som hadde skjedd.

- Jeg trodde først ikke det var sant.

Etterpå bestemte han seg for å ta sønnen ut av musikktimene for en stund. Flere foreldre valgte å gjøre det samme, ifølge han.

I ettertid har det blitt sendt brev til departementet og fylkesmannen, men familiefaren føler ikke at de har blitt hørt i saken.

Episoden fikk ingen konsekvenser for læreren som fortsatt jobber ved skolen.

Etter hendelsen i september valgte familien Dagbladet har snakket med å flytte til et annet sted i Østlandsområdet.

Ber om unnskyldning
I et brev til foresatte og elever på 7. trinn datert 6. oktober beklager læreren hendelsen.

«Kommentaren kom etter at en elev holdt på å gjøre noe som kunne ødelagt et instrument og reaksjonen min var overdrevet i forhold til hva eleven gjorde. Det hele var sagt i en noe flåsete tone og jeg beklaget det hele og sa unnskyld like etterpå. Jeg ønsker selvfølgelig overhodet ikke at elevene skal være redd meg eller være engstelige i mine timer og jeg vil ikke la en slik ting gjenta seg», skriver læreren i brevet.

Rektor ved Lambertseter skole, Unni Holsve, bekrefter overfor Dagbladet at saken ikke fikk konsekvenser for den aktuelle læreren.

—Saken ble grundig behandlet internt, også på overordnet nivå hos fylkesmannen. Det er beklagelig at saken kommer opp nå som den er avsluttet på en god måte. Vi er kjent med at det er en far som ikke er fornøyd med forholdene, men det er et halvt år siden dette skjedde. Vi har fulgt opp og samarbeidet med de berørte parter, sier hun til Dagbladet.

- Uakseptabelt
Ingunn Alver, nestleder i seksjon grunnskole i Utdanningsforbundet, mener ordbruken i dette tilfellet var uakseptabel.

—Det er vanskelig å kommentere en konkret situasjon som dette. Men lærerne må foreta yrkesetiske overveininger når det kommer til ordbruk. Dette var et uakseptabelt uttrykk, men i blant sprekker man. Det vet nok vedkommende selv også. Vi er alle mennesker, sier hun til Dagbladet.

Ifølge Alver finnes det ingen konkrete retningslinjer for hvordan lærere skal ordlegge seg overfor sine elever.

—Det handler om vanlig oppførsel og skikk og bruk og lærerens særlige ansvar da forholdet elev-lærer ikke er likeverdig. Vi må pålegge oss selv et ansvar, et ordentlig språk og behandle elevene ordentlig. Noen ganger blir man strukket til bristepunktet. Da er det viktig å ta det opp med vedkommende på en ordentlig etterpå, sier hun.

Lambertseter skole har for øvrig vært i hardt vær flere ganger den siste tiden.

I dag ble en 32-åring dømt til 30 dager ubetinget fengsel for å ha truet med å knuse kneskålene til en annen høygravid lærer ved samme skole i januar i år.