Lærere drapstruet

Lærere i grunnskolen trues jevnlig på livet av elevene sine. «Jeg skal drepe deg» og «jeg skal skjære deg opp» er kraftuttrykk pedagogene må leve med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En spørreundersøkelse blant grunnskolelærere i Møre og Romsdal viser at elevenes respekt for lærerne er synkende, melder Sunnmørsposten. Nær halvparten av de spurte lærerne blir utsatt for trusler og vold.

- Oppsiktsvekkende og skremmende

- Dette er svært oppsiktsvekkende. Jeg fikk hakeslipp av resultatet, sier leder Berit Botten i Møre og Romsdal Lærerlag.

Heller ikke Lars Kåre Kile i utvalget for arbeidsmiljø i Møre og Romsdal Lærerlag hadde trodd at resultatene fra undersøkelsen skulle være så graverende.

- Dette er både oppsiktsvekkende og skremmende. Før vi sendte ut spørreskjemaet, visste vi at mange lærere blir utsatt for trusler og skadeverk, men jeg hadde ingen ide om at omfanget skulle være så stort.

Undersøkelsen omfatter alle grunnskolene i Møre og Romsdal. I de verste kommunene har 70 prosent av lærerne svart at de blir utsatt for vold og ulike former for trakassering, og undersøkelsen bekrefter ikke myten om at alt er bedre på mindre skoler på landsbygda.

Oppskrift på tv

- Mange av uttrykkene som blir brukt i truslene er så sterke at de hadde kvalifisert for fengselsstraff dersom de ble brukt mot offentlige tjenestemenn, sier Kile til Sunnmørsposten.

Kile mener barn ser tv og video og tror at det de ser gir en oppskrift på hvordan de kan reagere overfor lærere. Når de så ikke får noen reaksjoner, er lærerne med på å legalisere truslene, sier Kile.

Hærverk og bråsinne

I tillegg til drapstrusler og fysisk og psykisk vold, opplever mange lærere hærverk i form av skade på bil og sprengning av postkasser. Og den fysiske volden har gått noen skritt videre fra tegnestift på kateterstolen.

- Det lærerne opplever i dag, er at elevene reagerer i affekt og med bråsinne, sier Kile.

Lærerlaget ser ikke bort fra at de vil gå inn for en tiltakspakke som både skal forebygge og veilede i hvordan man skal slå ned på ulike former for overtramp.