Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lærere farlig nær sosialen

Nyutdannede lærere kjemper en beintøff kamp for å få endene til å møtes. Etter at studielån og boutgifter er betalt har mange så lite lite igjen å leve for at de nærmer seg grensen for sosialhjelp. Nå lover fagforeningene et knalltøft lønnsoppgjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er skammelig og umulig å akseptere at folk med fireårig utdannelse og en kvart million i studielån, ikke har mer enn 191 000 kroner i begynnerlønn. Vårens tariffoppgjør må få dem over 200 000 kroner, tordner Helga Hjetland i Norsk Lærerlag som organsiserer 85 000 av landets lærere og skoleledere.

I motsetning til sykepleierne og førskolelærene som Dagbladet har skrevet om de siste dagene, har ikke lærermangelen resultert i lønnskrig og store lønnspålegg for denne yrkesgruppen. 28 år tar det før en lærer når topplønn på 288 000 kroner.

- Det er mye sinne og frustrasjon blant våre medlemmer nå. Flere ringer meg og sier: 'Nå har jeg jobbet og vært medlem så lenge, men nå er det slutt. Jeg orker jeg ikke mer. Takk for meg', sier Hjetland.

Nesten sosialklienter

Beregninger Lærerforbundets medlemsblad Skolefokus har gjort, viser at en gjennomsnitts nyutdannet lærer har rundt 3800 kroner i måneden igjen å leve for, etter at boutgifter, studielån, telefon og transport er betalt.

Dagbladet har regnet ut at dette ikke er mer enn en 1000-lapp mer enn hva en sosialklient med samme boutgifter, har å rutte med.

- Jeg forstår godt de dårlig betalte lærerne frustrasjon. Det opplagt at mange av dem ikke har stort mer igjen å leve for enn en sosialklient. Men siden en lærer tross alt opptjener framtidige pensjonsrettigheter og har det godet det er å ha en bra jobb, er ikke sammenligningen riktig, mener sosialleder Erik Stene i Steinkjer. Han har selv ingen lærere som sosialklienter. Men flere yrkesaktive småbarnsforeldre i omsorgsyrker må ha sosialhjelp i tillegg for å overleve.

Skammelig

- Politikerne utnytter lærerernes ansvarsfølelse overfor elevene og deres yrkesengasjement. Det er skammelig at mange av våre nyutdannede medlemmer har så lite betalt at de nærmest er berettiget til sosialhjelp, mener Laila Fossum, nestleder i Lærerforbundet som organiserer 36ø000 lærere i grunnskolen og videregående skole.

Også hun lover tøffe tak ved vårens oppgjør og understreker at den lave begynnerlønna skal prioriteres ved vårens oppgjør.

Alarmerende


Både Hjetland og Fossum er svært bekymret over lærerflukten og den dårlige rekrutteringen til yrket. Begge gir lønna hovedskylda. Bare i Oslo mangler flere hundre lærere. I fjor var det 20 prosent færre søkere til lærerstudiet enn tidligere. I tillegg er gjennomsnittsalderen i lærerstanden blitt urovekkende høy, 47 år.
- Forgubbingen og den dårlige rekrutteringen til yrket er svært alarmerende. Snur ikke trenden er norsk grunnskole ille ute å kjøre, mener Hjetland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!