Lærere kan få matte-nekt

Dersom de eller kommunen de jobber i, ikke gjør som Erna sier. Utdanningsforbundet er kritiske.

VIL HEVE MATTENIVÅET: Erna Solberg var selv litt over middels god i matte, men har store ambisjoner for norske elever. Nå skal norske mattelærere videreutdannes. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
VIL HEVE MATTENIVÅET: Erna Solberg var selv litt over middels god i matte, men har store ambisjoner for norske elever. Nå skal norske mattelærere videreutdannes. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Norske elever er på vei til å bli bedre i matematikk. Men vi trenger et nasjonalt løft, sier Erna Solberg.

Lærernes kompetanse er nøkkelen, mener Høyre-lederen. I dag møtte hun matteelever ved Oslo kommunes sommerskole og presenterte sin nye lærergaranti for pressen på Nydalen videregående skole i Oslo.

- Vi garanterer at ti tusen lærere i grunnskolen skal få tilbud om videreutdanning innen matematikk i løpet av fem år, sier Solberg.

Tvang Det er ikke et frivillig tilbud. Kommunene skal pålegges til å tilby lærerne etterutdanning og lærerne blir nødt til å følge opp. Konsekvensen av ikke å gjøre som Erna sier, er knallhard.

- Hva skjer med de kommunene som ikke vil sende lærerne til videreutdanning?

- De vil miste lærekrefter som kan undervise i matematikk etter 5. klasse, sier Erna Solberg.

Mattetilbudet er heller ikke en gavepakke. Høyre har beregnet at løftet vil koste rundt to milliarder kroner. Det skal finansieres som et spleiselag, en 60-20-20-fordeling mellom stat, kommune og den enkelte læreren.

Møter kritikk Nestleder Steffen Handal i Utdanningsforbundet sier han er glad for at Høyre ser ut til å mene alvor om videreutdanning, men er bekymret for negative konsekvenser.

- I verste fall kan konsekvensen bli at lærere ikke får lov til å undervise i fag de underviser i dag, selv om de ønsker å ta videreutdanning. Den rødgrønne regjeringen har allerede varslet kompetansekrav fra januar 2014, men deres krav vil ikke ha tilbakevirkende kraft for lærere som underviser i skolen i dag, sier Handal.

Grunnen til at han tviler på at Ernas pisk er godt nok som virkemiddel, er at kommunene hittil ikke har latt seg presse. I juli skrev Dagbladet at 147 av landets kommuner ikke har villet gi lærerne videreutdanning gjennom det statlige programmet «Kompetanse for kvalitet». Kun 13 fulgte oppfordringen da Erna Solberg i fjor personlig ringte rundt til Høyre-kommunene med streng ordre. 

Handal er også kritisk til at lærerne skal betale 20 prosent av et forpliktende system for etter- og videreutdanning av egen lomme. I andre yrker bærer arbeidsgiver dette ansvaret.

- Høyre burde ha begynt med å gi lærerne lovfestet rett til videreutdanning før de innfører plikt. Lærerne vil på kurs, men kommunene tar seg ikke råd. 12 000 har søkt om videreutdanning de siste tre årene, men kun halvparten har fått tilbud. Det er vanskelig å se hvordan Erna Solberg skal presse kommunene til å følge opp, mener Handal.