Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lærere kan tvinges til å være med på gudstjeneste

Kan ikke be om fritak som elevene gjør, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

 SIER NEI TIL FRITAK:  - En lærer må forvente at å følge elevene til gudstjeneste, kan være en del av arbeidsoppgavene, sier Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SIER NEI TIL FRITAK: - En lærer må forvente at å følge elevene til gudstjeneste, kan være en del av arbeidsoppgavene, sier Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lærere i grunnskolen må være med på skolegudstjenester. De kan ikke be om fritak slik elevene kan, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

- En lærer må forvente at å følge elevene til gudstjeneste, kan være en del av arbeidsoppgavene, sier Torbjørn Røe Isaksen til Fri Tanke.

Han presiserer at skolegudstjenester som skjer i skoletiden, er en del av elevenes opplæring og de ansattes arbeidsdag i skolen.

- I motsetning til elevene har ikke lærere en rett etter opplæringsloven til fritak fra denne typen aktiviteter, sier kunnskapsministeren.

I forrige uke gjorde Oslo kommune det klart at rektor i kraft av sin styringsrett må kunne pålegge sine ansatte, både kontaktlærere og andre, å følge elevene til gudstjeneste når dette skjer i skoletiden.

Human-Etisk Forbund er uenig i at lærere kan tvinges til å være med på julegudstjeneste. Retten til å nekte er beskyttet av religionsfriheten, mener forbundet.

- Religionsfriheten gjelder alle. Norge er følgelig forpliktet til å gi lærere fritak fra de samme aktivitetene som elevene får fritak fra. Derfor er det ikke nødvendig med noe eget fritaksreglement for lærere. Å pålegge en arbeidstaker deltakelse i en kristen, eller hvilken som helst annen religions, gudstjeneste, er ikke forenlig med religionsfriheten, slår Human-Etisk Forbund fast.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media