SIER NEI TIL FRITAK:  - En lærer må forvente at å følge elevene til gudstjeneste, kan være en del av arbeidsoppgavene, sier Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SIER NEI TIL FRITAK: - En lærer må forvente at å følge elevene til gudstjeneste, kan være en del av arbeidsoppgavene, sier Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Lærere kan tvinges til å være med på gudstjeneste

Kan ikke be om fritak som elevene gjør, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lærere i grunnskolen må være med på skolegudstjenester. De kan ikke be om fritak slik elevene kan, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

- En lærer må forvente at å følge elevene til gudstjeneste, kan være en del av arbeidsoppgavene, sier Torbjørn Røe Isaksen til Fri Tanke.

Han presiserer at skolegudstjenester som skjer i skoletiden, er en del av elevenes opplæring og de ansattes arbeidsdag i skolen.

- I motsetning til elevene har ikke lærere en rett etter opplæringsloven til fritak fra denne typen aktiviteter, sier kunnskapsministeren.

I forrige uke gjorde Oslo kommune det klart at rektor i kraft av sin styringsrett må kunne pålegge sine ansatte, både kontaktlærere og andre, å følge elevene til gudstjeneste når dette skjer i skoletiden.

Human-Etisk Forbund er uenig i at lærere kan tvinges til å være med på julegudstjeneste. Retten til å nekte er beskyttet av religionsfriheten, mener forbundet.

- Religionsfriheten gjelder alle. Norge er følgelig forpliktet til å gi lærere fritak fra de samme aktivitetene som elevene får fritak fra. Derfor er det ikke nødvendig med noe eget fritaksreglement for lærere. Å pålegge en arbeidstaker deltakelse i en kristen, eller hvilken som helst annen religions, gudstjeneste, er ikke forenlig med religionsfriheten, slår Human-Etisk Forbund fast.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram