Lærere krangler mest

Mens sjåførene mobber mest. Sjekk ditt yrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lærerne har det mest konfliktfylte arbeidsmiljøet i landet, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ifølge Aftenposten viser tallene at om lag fire av ti personer opplever konflikter på arbeidsplassen.

Verst står det til blant lærere med over fire års utdanning. Her opplever 55 prosent ofte eller av og til konflikter mellom ansatte og ledelse. 45 prosent opplever ofte eller av og til konflikter mellom ansatte.

Bak lærere med høyere utdanning kommer biologiske og medisinske yrker. Der sliter 50 prosent med ledelsen, og 43 prosent med konflikter med andre kolleger.

Andre yrker som også sliter med konflikter er sykepleiere, jordmødre, byråkrater og arbeidere innen prosessindustrien.

Harmonisk på gården

Ansatte i jordbruk, skogbruk og fiske ser derimot ut til å ha funnet harmoni med sine kolleger og overordnede. De ligger klart på bunnen av kranglelista. Bare 16 prosent krangler med sjefen, og rekordlave ni prosent har konflikter med kolleger.

Sjåfører og sjefer mobber

KONFLIKTFYLT HVERDAG: Mange lærere sliter med konflikter på jobben. Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KONFLIKTFYLT HVERDAG: Mange lærere sliter med konflikter på jobben. Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Undersøkelsen tar også for seg mobbing. Det er det mest av transportarbeidere og sjåfører, og mellom ansatte og sjefer. Én av ti sjåfører sier de blir plaget eller ertet av enten kolleger eller sjefer, mens bare 3 prosent av folk flest oppgir det samme.

Seksuell trakassering og vold

Undersøkelsen tar også for seg vold, trusler og seksuell trakassering i arbeidslivet. Ikke overraskende er det kvinner i utelivsbransjen som er mest utsatt for det siste. En av tre har opplevd dette.

Sykepleiere og vernepleiere er mest utsatt for vold og trusler. Hver femte i disse yrkene har opplevd dette. Fengselsbetjenter og barne- og omsorgsarbeidere også er mer utsatt for vold enn andre yrker.

Sjekk ditt yrke her og her.