FYLLEKJØRING: Tord Lien (FrP) advarer mot «ideologisk fyllekjøring fra grøft til grøft». Arkivfoto: Knut Falch / SCANPIX
FYLLEKJØRING: Tord Lien (FrP) advarer mot «ideologisk fyllekjøring fra grøft til grøft». Arkivfoto: Knut Falch / SCANPIXVis mer

- Lærere liker ikke å bli gått etter i sømmene

Tord Lien (FrP) ber lærerne komme med alternativer til nasjonale prøver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg savner at lærerne kommer med et alternativ, sier Tord Lien (FrP), etter at en meningsmåling gjengitt i Dagbladet i dag viser at sju av ti lærere vil avskaffe de nasjonale prøvene.

- Noe av misnøyen handler nok om at lærere ikke liker å bli gått etter i sømmene, sier Lien, som er medlem i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

De nasjonale prøvene måler elevenes ferdigheter i norsk lesing, regning og engelsk lesing.

«Ideologisk fyllekjøring» Den siste uka har det i Dagbladet kommet fram sterk kritikk av at prøvene også gjør det mulig å måle skolene opp mot hverandre, og at rangeringen fører til et resultatjag som mange lærere mener går ut over undervisningen.

Nå advarer Tord Lien mot en ny, radikal omlegging av skolepolitikken.

- Samtlige lærere jeg har snakket med sier at det siste de vil er å gå tilbake til skolepolitikken vi hadde fra 1970-tallet og framover. Da var det ideologisk fyllekjøring fra grøft til grøft. Vi kan ikke ha en ny gigantisk reform som snur opp ned på hverdagen til lærerne hvert fjerde år, sier han.

Læreutbytte Lien mener de nasjonale prøvene har gitt myndighetene mye nyttig informasjon om situasjonen i skolen, og vil beholde dagens ordning med at resultatene offentliggjøres.

Derimot mener han skolene må bli flinkere til å identifisere elevenes læreutbytte.

- Nå måler vi hvem som kan lese, men ikke hvor stor utfordring det var å lære dem det. Vi må holde resultatene opp mot sosiokulturell bakgrunn i elevmassen. Da vil vi kunne identifisere læreutbyttet, mener Lien.

- På trynet Han er opptatt av at det er mye i skolen som ikke kan måles, og at det er lettere å oppnå gode resultater der hvor foreldrene er ressurssterke.

- Høyre har ment at man skulle gi lønn ut fra elevenes resultater, og det hadde vært helt på trynet. Da ville lærerne hatt bedre lønn i Holmenkollen enn på østkanten av Oslo, sier Tord Lien.

Syndebukker Venstres leder Trine Skei Grande, som er medlem i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, synes kunnskapsministeren bruker for mye energi på å avdekke juks i forbindelse med de nasjonale prøvene.

Oslo, hvor Høyre og Fremskrittspartiet i en årrekke har styrt med støtte fra Venstre, blir i Magnus Marsdals bok Kunnskapsbløffen framstilt som en av de kommunene hvor det jukses mest for å gjøre det godt i de nasjonale prøvene.

- Kanskje kunnskapsministeren skulle fokusere bort fra juks og over på kvalitet, og ikke være så opptatt av å finne syndebukker, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

Tidlig-prøver Hun vil beholde de nasjonale prøvene og offentliggjøringen av dem, men vil heve kvaliteten. Dessuten vil hun flytte dem tidligere i skoleløpet, slik at lærerne har god tid på seg for å hjelpe elevene til framgang.

I dag kommer de nasjonale prøvene i femte, åttende og niende klasse.

- Det er viktig å ha dem tidlig i skoleløpet, for å oppdage problemer, sier Trine Skei Grande.