- Lærere spredte rykter

HAUGESUND (Dagbladet): Pappaen til den tiltalte 20-åringen tok i Karmsund herredsrett et kraftig oppgjør med folkesnakket i tida etter drapet. Han anklaget lærere og trenere for å spre rykter om sønnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble et følelsesladet møte i retten i går. Faren til tiltalte er broren til Birgitte Tengs' mamma. Mora til Birgitte fulgte brorens forklaring nøye, og hun brast flere ganger ut i gråt.

Forholdet de to familiene imellom er naturlig nok svært vanskelig. Det kom også til syne i retten i går. De hadde liten eller ingen blikkontakt.

Faren startet med å forklare seg om hvordan han ble kjent med sønnens blottehistorier, og om sjokket han da fikk.

Sjokk

- Det kom som et sjokk på meg. Jeg ante ingenting før en fra håndballaget fortalte meg om det, sa han i retten i går.

Tiltaltes pappa anklaget både medlemmer av idrettslaget og lærere i nærmiljøet for å spre rykter om sønnen.

Han så en sammenheng med anmeldelsen for utuktig omgang med mindreårige fra høsten 1994 og drapsryktene våren året etter.

Anmeldelsen fra 1994 ble henlagt.

- I visse miljøer ble drapet på Birgitte koblet med blottehistoriene og utuktsaken. På skolen i Kopervik ble det raskt etablert to leirer blant lærerne. De som ikke ville dømme min sønn før politietterforskningen var avsluttet, og de som allerede hadde dømt ham, sa faren.

Han forklarte om en kjenning av seg som var lærer på skolen. Hun kom flere dager gråtende hjem fra jobb på grunn av ryktemakeriet og forhåndsdømmingen i miljøet.

- En av de første skoledagene etter drapet ble jeg fortalt at en lærer på skolen skal ha sagt til vaskepersonellet: «Viktig melding - lytt på radio.»

Faren oppfattet det slik at læreren tenkte på sønnen hans da dette ble sagt.

Aktiv lærer?

- Fikk du kjennskap til en lærer som skal ha vært spesielt aktiv i denne saken? ville advokat Arvid Sjødin vite.

- Ja, jeg har fått slike tilbakemeldinger, svarte faren.

I morgen skal denne og flere andre lærere møte i vitneboksen i Karmsund herredsrett.

Faren ga en troverdig framstilling av sin rolle i saken. Han framsto som sannhetssøkende.

- Jeg tok initiativ til å sjekke sønnens klær for blodflekker. Vi gikk langs sjøen og så etter om han hadde gjemt noen klær. Vi tilbød sågar Kripos å flytte inn i huset vårt, slik at de kunne granske det nærmere, men de ville ikke, sa faren i retten i går.

Han understreket at han hele tida var opptatt av å få fram sannheten. At hvis sønnen hans var skyldig - skulle han dømmes og deretter få behandling.

Reaksjoner

Farens to timer lange forklaring støttet sønnens alibi. Han hevder hårdnakket at han ikke sovnet, og at sønnen kom hjem litt over midnatt drapsnatta.

Faren forklarte seg om sjokket etter at sønnen følte seg mistenkt, om sjokket da han ble pågrepet og følelsene rundt tilståelsen.

Han mener at sønnens fysiske reaksjoner med rykninger og ukontrollerbare bevegelser kan forklares med den påkjenningen han gjennomlevde dagene etter drapet.

- Det første avhøret onsdag etter drapet gikk greit. Men torsdag satt han hele dagen og kvelden i avhør. Han var nedbrutt, følte seg mistenkeliggjort og var langt nede, forklarte faren.

Tiltaltes foreldre vil være til stede under resten av rettssaken i Karmsund herredsrett.

- Vi vil gi all mulig støtte til sønnen vår. Vi vet han er uskyldig, sa faren etter rettsmøtet i går.