Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Læreren druknet i fossen

Ti elever ble hjelpeløse vitner til at læreren deres ble tatt av strømmen og ført ned en voldsom foss under en klassetur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MELDAL (Dagbladet): Det var under en klassetur med 10 elever fra 2. klasse ved Meldal videregående skole, at lærer Størker Garberg ble tatt av en foss. En time seinere ble han funnet død.

Garberg skulle krysse innsjøen nær fossen og ble tatt av strømmen. Han klarte å komme seg ut av kanoen før fossen tok den, men ble likevel dratt med av den sterke strømmen, sier lensmann i Meldal, Kjell Dalheim.

Elevene sto maktesløse på land, mens læreren kjempet for livet i kanoen ved den kraftige fossen i enden av Litlbudammen i Meldal kommune i Sør-Trøndelag.

Aktiv friluftsmann

- Opplevelsen har gått sterkt inn på elvene, sier Nils Slupphaug, rektor ved skolen.

Garberg ble 37 år og etterlater seg samboer og ett barn. Han jobbet mange år jobbet som vaktsjef og fotograf i NRK før han i fjor begynte som lærer på medielinja ved Meldal videregående. Rektor beskriver ham som en dynamisk og solid person.

- Vi hadde ingen bekymringer knyttet til å sende Garberg på utflukt med elever, han var en friluftsmann som mestret de fleste situasjoner, sier rektor Slupphaug.

Han sier at Garberg gjorde en god jobb som lærer ved skolen: - Vi skulle gjerne beholdt ham i mange år framover.

Mistet kontrollen

Gruppa hadde samme dag sett på et minnesmerke over en tømrer som i 1942 falt ut i den samme fossen. De observerte strømmene og var alle klar over faren forbundet med å padle i området.

- Læreren mistet kontroll over kanoen etter at strømmen tok den. Det er ingen ting som tyder på dumdristighet, dette ser ut til å ha vært et rent uhell, sier rektor Slupphaug.

Minnestund

Elevene som var med på turen, var naturligvis svært medtatte etter hendelsen og ikke tilgjengelige for å kommentere saken i går. Soknepresten i Meldal er med i kriseteamet som er opprettet, og har vært i kontakt med elevene.

- Elevene får den best mulige behandlingen nå. Vi har snakket mye med dem i dag, skal møte dem på søndag, og på mandag skal hele skolen samles til minnestund, forteller sokneprest Tor Ås.

Formålet med utflukten var å gi elvene en annerledes start på skoleåret og å gi dem gode minner.

- Dette skulle være en tur som kunne fungere som en motivasjon for resten av året, sier rektor Slupphaug.

Politiet i Meldal fikk beskjed om ulykken cirka klokka 12.30.

Garberg ble funnet omtrent én kilometer nedenfor fossen om lag en time seinere, og ikke lenge etter gikk meldingene ut om at læreren var omkommet. Han ble hentet opp av et Sea King redningshelikopter, fordi han lå slik til at det ikke var mulig å få tak i ham fra land.

SKJEDD FØR: På brua like ved der læreren falt i elva, er en plakett til minne om en tømrer som omkom i elva i 1942.
I SORG: Rektor Nils Slupphaug.
VOLDSOMME KREFTER: Kanoen med Størker Garberg ble tatt av den kraftige fossen i enden av Litlbudammen i Meldal i Sør-Trøndelag. Han var sjanseløs i kampen mot vannmassene.