- Læreren skulle blitt stoppet før han traff meg

Læreren sa opp jobben ved skolen i Rogaland etter overgrepsanmeldelse fra en elev. Likevel fikk han ny lærerjobb i Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FINNMARK (Dagbladet): I dag startet erstatningssøksmålet mot en lærer som i 2010 ble dømt til fire års fengsel for seksuelle overgrep mot en gutt som var elev ved skolen han jobbet på.

Det er drøyt ti år siden overgrepene fant sted i en by i Finnmark. Her møter Dagbladet lærerens offer, han er i dag 27 år gammel.

Mannen har saksøkt læreren for 2,9 millioner kroner.

- Men hva er vel penger mot alle de sårene han har påført meg? sier 27-åringen, som sier at han gruer seg til å på ny sitte i samme rom som læreren.

I løpet av rettssaken i 2010 ble 27-åringen kjent med at læreren var blitt anmeldt for seksuelle overgrep mot en elev i Tysvær i Rogaland før han fikk jobb på Finnmarks-skolen. Læreren hadde jobbet ved Tysvær-skolen i rundt 30 år. Da læreren i 1999 ble overgreps-anmeldt, sa han opp jobben i Tysvær.

TØFT: 27-åringen fra Finnmark møtte i dag gjerningsmannen på nytt, i retten under et sivilt søksmål mot læreren. Foto: Sveinung Ystad / Dagbladet
TØFT: 27-åringen fra Finnmark møtte i dag gjerningsmannen på nytt, i retten under et sivilt søksmål mot læreren. Foto: Sveinung Ystad / Dagbladet Vis mer

Men med god sluttattest fra både Tysvær-skolen og Tysvær kommune, fikk han samme høst ny lærerjobb i Finnmark. Han var allerede ansatt her da det 1. august 1999 ble innført krav om politiattest for lærere i grunnskolen.

- Det er grusomt å tenke på at han kunne ha blitt stoppet før han møtte meg, sier lærerens offer.

- Fikk aldri fri På skolen møtte han læreren hver dag.

- Jeg møtte ham i gangene i friminuttene. Han så på meg, jeg aldri på ham. Om han prøvde stoppe meg, sa jeg at jeg ikke hadde tid, sier han.

Overgriperen innyndet seg også hos 27-åringens familie, fikk hans foreldres tillit, og oppnådde en slags bestefarsrolle for gutten.

- Jeg fikk dermed aldri fri fra ham, sier 27-åringen.

- Den makta han hadde som lærer, og en person foreldrene mine hadde tillit til, misbrukte han på det verste. Han ble ansett som en respektert mann i skolen, en omsorgsperson, fortsetter han.

27-åringen er ikke alene om å ha blitt misbrukt av en lærer. I helga har Dagbladet skrevet om overgrep en lærer i Ringebu har tilstått å ha begått mot to av sine elever.

Torde ikke varsle Overgrepene mot Finnmark-eleven fant aldri sted på skolen, men i lærerens hjem eller på hytta. 27-åringen sier han ikke forsto alvoret i det han ble utsatt for, men at frykt og skam stoppet ham fra å fortelle om det.

- Jeg var redd for å ikke bli trodd. Jeg var på den tida en bråkmaker, og tenkte at politiet heller ville tro en tilsynelatende anstendig, voksen mann, enn meg. Det påpekte også læreren. I dag tenker jeg at jeg var et lett offer, at jeg var i en slags boble jeg ikke kunne komme ut av, sier han.

Psykolog og spesialist i klinisk psykologi med fordypning i barn og ungdom, Svein Mossige sier til Dagbladet at svært mange ofre for denne typen overgrep vegrer seg fra å fortelle om det de utsettes for - nettopp fordi de er redde for å ikke bli trodd.

Da læreren pensjonerte seg bestemte 27-åringen seg for å glemme det han var blitt utsatt for.

- SNAKK MED NOEN: 27-åringen har kastet eller brent alle bilder og gjenstander som minner om overgriperen. Til og med konfirmasjonsbildene, som det var læreren som tok.- Fortsatt forstår jeg ikke hvordan jeg kunne la ham gjøre de forferdelige tingene mot meg, og klandrer meg selv for det, og for at jeg aldri sa ifra til noen. Grunnen til at jeg nå deler min historie, er med håp om at andre som blir utsatt for det samme, går til en person de har tillit til og forteller om det, sier han. Foto: Sveinung Ystad / Dagbladet
- SNAKK MED NOEN: 27-åringen har kastet eller brent alle bilder og gjenstander som minner om overgriperen. Til og med konfirmasjonsbildene, som det var læreren som tok.- Fortsatt forstår jeg ikke hvordan jeg kunne la ham gjøre de forferdelige tingene mot meg, og klandrer meg selv for det, og for at jeg aldri sa ifra til noen. Grunnen til at jeg nå deler min historie, er med håp om at andre som blir utsatt for det samme, går til en person de har tillit til og forteller om det, sier han. Foto: Sveinung Ystad / Dagbladet Vis mer

- Ingen skulle få vite noe, og selv fortrengte jeg det totalt, sier lærerens offer.

Det gjorde han i flere år, inntil politiet en dag tok kontakt. Politiet hadde da fått inn flere anmeldelser mot læreren, og ransaket hjemmet hans. Der fant de egenproduserte pornografiske bilder av 27-åringen.

Læreren erkjente overfor påtalemyndigheten at han hadde forgrepet seg seksuelt på Finnmark-gutten, samt ti andre personer.

- Da kom alle minnene tilbake, og jeg knakk totalt sammen, sier 27-åringen.

Erstatningssøksmål De ti andre forholdene læreren tilsto, var alle foreldet. I retten ble 27-åringen dermed eneste fornærmede.

- Rettssaken var forferdelig. Jeg syntes synd på dem som hadde fått foreldet sakene sine, og følte at jeg måtte snakke for oss alle, sier han.

ERSTATNINGSSØKSÅL: I dag starter erstatsningssøksmålet mot læreren som forgrep seg på Finnmark-eleven. 27-åringen har saksøkt læreren for 2,9 millioner kroner. - Min klient er påført store psykiske problemer, og kan ikke lenger fungere i jobb, sier mannens advokat, Ove Akselsen til Dagbladet.
ERSTATNINGSSØKSÅL: I dag starter erstatsningssøksmålet mot læreren som forgrep seg på Finnmark-eleven. 27-åringen har saksøkt læreren for 2,9 millioner kroner. - Min klient er påført store psykiske problemer, og kan ikke lenger fungere i jobb, sier mannens advokat, Ove Akselsen til Dagbladet. Vis mer

27-åringen fikk erstatning fra Tysvær kommune, samt et oppreisningsbeløp på 175 000 kroner. Om søksmålet som i dag starter, sier mannens advokat Ove Akselsen følgende:

- Min klient er påført store psykiske problemer, og kan ikke lenger fungere i jobb.

Akselsen ønsker ikke kommentere at læreren fikk jobb i Finnmark etter at han var anmeldt for overgrep, men sier:

- Det at overgriperen var lærer, gjør jo hele saken enda mer alvorlig.

- Slipper billig unna Lærerens forsvarer Trond Hjelde reagerer på 27-åringens erstatningskrav.

- Vi mener hans utgangspunkt for dette søksmålet ikke er så bra. Mannen har fått oppreisning både gjennom dommen og fra Tysvær. Tysvær kommune har gitt erstatning til gutten uten å erkjenne erstatningsansvar. Og beløpet kommunen ga, stiller jeg meg undrende til. Jeg mener fornærmede burde krevd like mye av Tysvær som han nå krever av min klient, sier Hjelde.

REAGERER: Trond Hjelde, som forsvarer læreren, reagerer på at 27-åringen krever 2,9 millioner kroner i erstatsning fra hans klient.

- Vi mener hans utgangspunkt for dette søksmålet ikke er så bra. Mannen har fått oppreisning både gjennom dommen og fra Tysvær, sier forsvarer Trond Hjelde. Foto: Jostein Viestad / SCANPIX
REAGERER: Trond Hjelde, som forsvarer læreren, reagerer på at 27-åringen krever 2,9 millioner kroner i erstatsning fra hans klient. - Vi mener hans utgangspunkt for dette søksmålet ikke er så bra. Mannen har fått oppreisning både gjennom dommen og fra Tysvær, sier forsvarer Trond Hjelde. Foto: Jostein Viestad / SCANPIX Vis mer

- Hvorfor det?

- Tysvær kommune slipper billig unna i forhold til min klient. Ser du på jobbattestene kommunen ga min klient, så kan man jo gjøre sine refleksjoner. 

- Hvilke?

- Kommunen burde aldri gitt en sånn attest.  

Forsvareren presiserer at den overgrepsdømte læreren aldri var 27-åringens lærer, men lærer ved skolen gutten gikk på.