Johanne Z. Ihle-Hansen:

Lærerens rørende dikt til Johanne (17)

Det ble en gripende minnestund for Johanne (17) under skolestart for hennes tidligere medelever.

DIKT: Tirsdag delte kontaktlæreren til Johanne Ihle-Hansen et gripende dikt som han selv hadde skrevet til henne. Video: Madeleine Liereng. Klipp: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

SANDVIKA (Dagbladet): Skolestarten på Sandvika videregående skole i Bærum ble innledet i formiddag med en gripende minnestund for den drepte eleven Johanne Z. Ihle-Hansen. Hun ble bare 17 år, og fikk aldri begynt i andre klasse på medie- og kommunikasjonsfag.

De 60 elevene som gikk samme studieretning med henne sist skoleår, andre nære venner på skolen og lærere innledet med en lukket minnestund for medeleven som tragisk ble drept forrige lørdag.

- Det preger oss fortsatt, og det er klart at når hele skolen er full av ungdom så blir det veldig sterkt, sier rektor Ann Hege Wilsbeck Jerve til Dagbladet.

MINNESTUND: Her mintes medelever, lærere og andre nære venner Johanne Z. Ihle-Hansen da Sandvika videregående skole startet igjen tirsdag med én elev mindre.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MINNESTUND: Her mintes medelever, lærere og andre nære venner Johanne Z. Ihle-Hansen da Sandvika videregående skole startet igjen tirsdag med én elev mindre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Rørende dikt

Kontaktlærer Kristian Kaupang har skrevet et dikt til Johanne, som ble vist på storskjerm under hele minnestunden.

«Det er bare én sommer mellom da og nå, det er bare ei natt mellom i dag og i går. Distansen er likevel plutselig ubegripelig uendelig. Stille lengde, innstilt tid.

Jeg kan ikke - ingen kan - men jeg skulle ønske noen kunne gitt deg sekundene du trengte, og at du fikk hele denne sommeren tilbake.»

Utvalgt musikk

Da skolen åpnet for alle de 980 elevene, uttalte rektor Wilsbeck Jerve seg om den lukkede minnestunden. Hun synes at kontaktlærerens dikt var fantastisk vakkert.

- Johannes tidligere kontaktlærer er kreativ og skriver gjerne dikt. Han trengte å uttrykke følelsene sine på denne måten, og det ble et fantastisk vakkert dikt, sier rektoren.

Inngangsmusikken til minnestunden var valgt med den hensikt å skape en fin og rolig ramme, og for å markere at rommet skilte seg fra andre rom. Utgangsmelodien var sangen «Eg ser» av Bjørn Eidsvåg.

- De som snakket gjennom minnestunden, snakket om å være nær, ta vare på hverandre og å ikke være ensom. Og denne sangen handler jo litt om det, sier hun.

SE TV: Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble drept lørdag. Rektor ved skolen hun gikk på, forteller at elevene er i sjokk og sorg etter hendelsen. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Christian Roth Christensen. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Politi til stede

Av sikkerhetsårsaker var det politi til stede ved skoleåpningen i Sandvika i formiddag.

Kondolanseprotokollen til Johanne og hennes etterlatte i aktivitetsrommet kalt «Hjertet i Sandvika». Har hatt mange besøkende siden det ble åpnet for ei uke siden.

Under skoleåpningen i dag kom representanter for Al-Noor-moskeen, der hvor Johannes drapsmann gikk til angrep med våpen. De skrev en hilsen i protokollen, som også har andre rørende innslag fra skolevenner, lærere og andre nære venner.

Mange av hilsenene inneholder sterkt personlige budskap til en elev med stor kontaktflate og engasjement. Mange takker for at Johanne valgte å være vennen deres, og at de fikk bli kjent med henne.

Følelsesladd

SAMLENDE: Elevrådsformannen ved Sandvika Videregående, Jakob Lie Tønnesen, tror den drapssaken kommer til å prege elevene i lang tid fremover. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

Rektor Wilsbeck Jerve forteller at det ble minnestunden var følelsesladd.

- Det er klart at stunden var preget av alvor. Og de som satt der, hadde et ønske om å være der. Alle inviterte møtte opp. Jeg så triste ansikter og noen som gråt. Men samtidig var det en veldig fin stemning, i den betydning at det var godt å være nær og med hverandre.

Rektoren har fått inntrykk av at lærerne ved skolen vil klare å gå videre med et normalt skoleår.

- Jeg har fått tilbakemeldinger fra lærere som sier at de kjenner at dette skal de klare. Det har vært veldig godt for dem å ta del i uka som har vært, minnestunden og å få bety noe avslutter rektoren.

Johannes stebror, Philip Manshaus (21), er siktet for å ha drept henne. Han er også siktet for å ha utført et terrorangrep mot Al-Noor-moskeen. Siktede har erkjent de faktiske forhold i avhør, men nekter straffskyld.