Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lærerflukt fra skolen

En av fire lærere ønsker seg vekk fra skolen. Frafallet er særlig stort blant yngre lærere. Så mange som halvparten av undervisningspersonalet under 35 år har søkt nye jobber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjokktallene kommer fram i en ny undersøkelse om lærerernes arbeidsforhold, som er ledet av professor Reidar J. Mykletun ved Høgskolen i Stavanger.

- Det er all grunn til å rope et kraftig varsku. Når så mange lærere verken vil eller orker å jobbe i skolen, er det grunn til å se nærmere på skolen som arbeidsplass, sier professor Reidar Mykletun.

Alvorlig situasjon

- Det er svært alvorlig at en så viktig samfunnsinstitusjon mister arbeidskrafta si, sier lederen i Norsk Lærerlag, Helga Hjetland.

- Arbeidsgiverne kan ikke forstå hva som skjer. Det er vi både forundret og forskrekket over. Vi kan ikke ha en skole uten lærere, og vi får ikke en god skole uten gode, livsglade lærere, sier Helga Hjetland.

Hun forklarer lærernes ønske om jobbskifte med lav status, dårlig lønn og vanskelige arbeidsvilkår med små ressurser.

- Myndighetene tar ikke barn og dem som jobber i skolen på alvor. Stygge skoler, uvaskede klasserom og lite utstyr. Fortsetter det slik, er vi katastrofen nær. Dreper vi lærernes engasjement, har vi ingen ting, sier Helga Hjetland. Hun sier at det er lite som skal til for å skape en bedre hverdag.

Forgubbing

Hvert år utdannes 2500 lærere. 40 prosent av dem blir aldri yrkesaktive. I år var det også 20 prosent færre søkere til lærerutdanningen.

Forgubbingen er påtagelig. Gjennomsnittsalderen for lærere er 45 år. Svært mange er mellom 50 og 60. For å holde ut, jobber mange deltid.

- Jeg har aldri opplevd en yrkesgruppe hvor så mange forbereder pensjonsalderen allerede i 30-årsalderen, sier lege og sosialøkonom John E. Berg. Lærerkårsundersøkelsen viser at svært mange går over til deltid når de ikke orker mer. 45 prosent av lærerne har helseplager som påvirker dem i jobben. Stress og muskel- og skjelettplager er mest utbredt. Hver ny skolereform oppleves som en stor belastning, særlig for eldre.

- Det er helt nytt og skremmende at så mange lærere over 50 år er slitne. Jeg synes også at det er et dårlig signal at så mange yngre ønsker seg bort, sier professor Reidar J. Mykletun.

Lærerkårsundersøkelsen omfatter 2200 spurte, og er utført på oppdrag av Norsk Lærerlag.

Hele Norges coronakart