Lærerinnen Christa (37) døde da romferja eksploderte

To av fem romferjer har havarert på 23 år. - Vi blir tryggere for hver oppskyting, sier NASA.

KATASTROFEN: Alle sju astronauter døde da romferja Challenger eksploderte 73 sekunder etter liftoff fra Kennedy Space Center i Florida. Ulykken skyldtes en ødelagt O-ring i den høyre raketten, og førte til sjokkerende avsløringer rundt NASA sikkerhetsrutiner. Totalt to romferjer har havarert i løpet av de siste 30 åra, med totalt tap av 14 astronauter. Foto: AP/Scanpix.
KATASTROFEN: Alle sju astronauter døde da romferja Challenger eksploderte 73 sekunder etter liftoff fra Kennedy Space Center i Florida. Ulykken skyldtes en ødelagt O-ring i den høyre raketten, og førte til sjokkerende avsløringer rundt NASA sikkerhetsrutiner. Totalt to romferjer har havarert i løpet av de siste 30 åra, med totalt tap av 14 astronauter. Foto: AP/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CAPE CANAVERAL (Dagbladet): Christa McAuliffe (37) skulle bli første lærer i verdensrommet. 73 sekunder etter oppskyting fra Kennedy Space Center på Cape Canaveral i Florida, eksploderte romferjen Challenger 28. januar 1986.

Tobarnsmor McAuliffe, plukket ut fra 11 000 lærere som søkte til turen, ble drept. Minst tre av de sju personene om bord kan ha vært i live da de traff vannoverflaten 2 minutter og 45 sekunder etter eksplosjonen, i en hastighet på 330 km/t.

Satt på bakkenUlykken fikk knusende konsekvenser for NASA. Mye av formålet med «Lærer i verdensrommet»- programmet var å restimulere den sviktende interessen for romferjeprogrammet, og demonstrere fartøyenes pålitelighet ved å sende opp den første sivilisten.

Romferjene ble satt på bakken i 32 måneder, i påvente av konklusjoner fra president Reagans Rogers-kommisjon.

- Framtida tilhører ikke de lettskremte; den tilhører de modige. Challenger-mannskapet dro oss inn i framtida, og vi vil fortsette å følge etter dem, sa Reagan i sin tale til nasjonen etter ulykken.

Ignorerte advarslerEn O-ring, svekket av lave temperaturer, i den høyre raketten viste seg å være skyld i katastrofen. Og Rogers-kommisjonens dom var knallhard: De fastslo at NASA og underleverandør Morton Thiokol tok snarveier, visste om livsfarlige feil i designet og ignorerte advarsler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer