Lærermarkedet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det vakte sterke reaksjoner i Utdanningsforbundet da tidligere utdanningsminister Kristin Clemet overførte forhandlingsansvaret for lærerne fra staten til kommunene. Dels var misnøyen begrunnet i en lite inkluderende prosess før Bondevik-regjeringen gjorde sitt vedtak. Dels fryktet lærerne at de ville miste sitt særlige vern mot vilkårlig lønnsfastsettelse. Nå er vi vitne til at overføringen har en situasjonsbetinget positiv effekt for førskolelærerne. Mangel på kvalifisert pedagogisk personale fører til at kommunene strekker seg lenger enn tariffen. I Lørenskog frister kommunen førskolelærerne med lærerlønn dersom de velger barnehagen framfor skolen.

I forbindelse med seksårsreformen i 1997 søkte mange førskolelærere seg over i skolens småbarnstrinn hvor de som lærere fikk høyere lønn. Nå er mangelen på kvalifisert personale i mange kommunale barnehager så stor at markedsmekanismen virker til førskolelærernes fordel. Omsider, får vi si. Inntil denne høykonjunkturen har det virket som om mange av de kvinnedominerte yrkesgruppene aldri skulle nyte godt av konjunkturer eller stor etterspørsel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer