Lærerne bryter med kommunene

Mekling for 400 000 lærere og kommunefunksjonærer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens Unio-kommune og LO-kommune brøt forhandlingene med KS, valgte YS-kommune imidlertid å fortsette forhandlingene. Men KS valgte på sin side å bryte med både YS og Akademikerne.

Det ble klart at det var splid mellom KS og Unio allerede i forkant av forhandlingene om nytt oppgjør for de kommunalt ansatte lærerne. Klokken 15 torsdag ettermiddag ga partene seg.

– Kraftig provokasjon

– Tilbudet fra KS er en kraftig provokasjon, og gir ikke grunnlag for videre forhandlinger. Derfor bryter vi forhandlingene i dag, sier Helga Hjetland, forhandlingsleder for Unio-kommune.

Hun sier at KS ikke har møtt noen av Unios hovedkrav.

– Vi er ikke møtt på likelønn, på ramme og heller ikke på økonomi. I stedet får vi et tilbud som river ned de faglige rettighetene, påpeker Hjetland.

YS-kommune leverte torsdag ettermiddag nye krav til KS, men her ønsket ikke arbeidsgiversiden å fortsette forhandlingene.

Svekket forhandling

Funksjonæransatte i LO-kommune valgte imidlertid å gjøre som lærerne: Gå til mekling.

– KS har ikke vist vilje til å imøtekomme våre hovedkrav. Verken når det gjelder økonomi eller profilen på tilbudet og krav om lavlønnsgaranti. KS legger opp til en økonomisk ramme på oppgjøret som er langt unna de føringene LOs representantskap vedtok for årets tariffoppgjør, sier Jan Davidsen, forhandlingsleder i LO-kommune.

Davidsen mener at forhandlingsinstituttet er svekket i KS-området, men tror på løsning i meklingen.

Dermed går lønnsforhandlingene for totalt 400.000 kommuneansatte til mekling. Meklingen starter 2. mai, men dersom den ikke fører fram ligger det an til streik rett før Kristi Himmelfartsdag, torsdag 25. mai.

(ANB)

<B>SINTE:</B> Tidligere i vår raslet lærerne med sablene i forkant av lønnsforhandlingene, nå blir det mekling.