Lærerne får 17000

I går ble resultatet av det såkalte justeringsoppgjøret mellom lærerorganisasjonene og staten klart. I gjennomsnitt har det gitt lærere og skoleledere en lønnsøkning på 17000 kroner i året. Og allerede i dag kan lærerne få mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da skal nemlig lærerorganisasjonene og staten forhandle om endringer i særavtalen for skoleverket som inneholder arbeidstidsbestemmelser og ordninger med forsøks- og utviklingsarbeid i skolen. - Dette er det beste resultatet vi noen gang har hatt. Vi er begynt på bedringens vei når det gjelder lønn i skoleverket, men er ikke i mål ennå, sier lærerlagsleder Helga Hjetland til Dagbladet.

Pent og forsiktig

Forhandlingene med staten har hittil gitt lærerne 17000 mer i lønn, fordelt på 5000 i generelt tillegg, ett lønnstrinn fordi de ikke får en ekstra ferieuke, og to lønnstrinn som et resultat av justeringsoppgjøret.

- Resultatet er slik at vi får smile litt pent og forsiktig, sier Hjetland mens ansiktet sprekker opp i et kjempesmil. Hun avbryter samtalen med Dagbladet et kort øyeblikk for å løpe bort og gi utdanningsminister Trond Giske en klem som takk for et godt oppgjør.

Mer fleksible

Og i dag kan lærerne få enda mer i lønningsposen: - Staten ønsker større fleksibilitet i arbeidstida vår. Vi gjør ikke nødvendigvis det. Men staten vil at vi i større grad skal se året under ett, i stedet for at vi arbeider samme antall timer hver uke slik vi gjør nå, sier Hjetland. Det innebærer for eksempel at når en klasse gjennomfører et prosjektarbeid, må læreren jobbe utover normal arbeidstid i denne perioden. Men det vil lærerorganisasjonene i så fall ha kompensasjon for i form av lønn eller avspasering. Til forhandlingsmøtet med staten har organisasjonene med seg et brev fra arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo, som slår fast at endringer i lærernes arbeidsbetingelser skal gi lønnskompensasjon.

SMILER: - Dette er det beste resultatet vi noen gang har hatt, sier lærerlagets leder Helga Hjetland.