Lærerne forbereder ny streik

Lærere over hele landet planlegger nye lønnsaksjoner i januar. Lærerstreikene starter i Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal. De hemmelige planene om en landsomfattende streikestafett var klare i god tid før jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet har grunn til å tro, er opptrappingen av læreraksjonene allerede planlagt. Foruten Trondheim, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal er Troms med i første pulje. Deretter skal aksjonene spre seg til andre fylker.

I hemmelighet

150 til 200 lærere blir plukket ut til å streike i hvert fylke, og ingen skal legge ned arbeidet mer enn to dager hver. Det er ennå ikke bestemt om barnetrinnet og barnehagene skal delta i aksjonene.

Det er ei aksjonsgruppe med ulik sammensetning som i all hemmelighet har planlagt den nye streikebølgen.

Forstår lærerne

Frustrasjonen på grasrota er stor, og mye tyder på at lærerne vil bruke alle midler for å nå målet om betydelig høyere lønn i år 2000.

Bare nye lønnsløfter kan holde lærerne i ro.

- Jeg forstår veldig godt at lærerne tenker på nye aksjoner. Nå er situasjonen så alvorlig at det kaller på et helt annet politisk grep. Blir vi enda en gang tilbudt «knapper og glansbilder» er jeg redd det eksploderer, sier lederen i Lærerforbundet, Anders Folkestad, til Dagbladet. Lærerforbundet anser situasjonen for å være svært dramatisk.

Da utålmodige lærere streiket i november var det uttrykk for sterk misnøye. Streikebølgen nå kan sammenliknes med læreropprøret 1987- 1988.

- Det verste som kan skje er at rekrutteringen stopper, og at entusiasmen forsvinner. Dette er mye mer alvorlig enn ulovlige streiker, mener Folkestad.

Opp 50 000

Regjeringen har lagt opp til en lønnsvekst på 3,25 prosent i neste års statsbudsjett.

- Vi finner oss ikke i et lønnstillegg på rundt fem tusen kroner. Målet er ti ganger så mye, sier Folkestad.

FRUSTRERT: -Vi finner oss ikke i et lønnstillegg på rundt fem tusen kroner. Målet er ti ganger så mye, sier lederen i lærerforbundet, Anders Folkestad.