Lærerne går til streik i morgen

Dette brevet viser at lærerne planlegger å gå til streik i morgen. Kommunenes Sentralforbund (KS) stempler streiken som ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KS har derfor kalt Utdanningsforbundet inn til rabaldermøte i dag.

Utdanningsforbundet er så vidt i gang med forhandlinger med KS om lærernes arbeidstid. Midt i disse forhandlingene planlegger lærerne å gå til streik i morgen fra kl.12.00. Dette går fram av et brev som er sendt til Utdanningsforbundets lokallagsledere.

«Horribelt dårlig»

I brevet (se faksimile) slås det fast at det blir politisk streik for forbundets medlemmer i skoleverket i morgen fra klokka 12.00 og ut arbeidsdagen. Streikegrunnlaget som oppgis er «et horribelt dårlig forslag fra KS vedrørende arbeidstidsavtale».

Brevet som Dagbladet har fått en kopi av, bærer tydelig preg av at streiken er organisert fra Utdanningsforbundet sentralt. Blant annet går det fram at paroletekstene kommer fra sentralt hold. Videre står det følgende:

«Selv om dette betyr noen tapte lønnskroner, vurderer ledelsen vår saken slik at alle krefter må settes inn.»

-  Svært alvorlig

Administrerende direktør i KS, Olav Ulleren, sier til Dagbladet at han ser svært alvorlig på saken.

Lærerne går til streik i morgen

-  Dersom dette er initiert fra sentralt hold, er det svært alvorlig. En politisk streik midt i en forhandlingsprosess, er tariffstridig. Partene har fredsplikt mens forhandlingene pågår. Det er først etter et brudd i forhandlingene at et forbund kan gå ut i streik, sier Ulleren til Dagbladet.

Han er også overrasket over begrunnelsen. Det er ikke hverdagskost at forbund går ut i streik fordi de synes motpartens tilbud er for dårlig.

-  Jeg kunne svare at lærerne baserer sin streik på feil fakta, men diskusjonen om fakta er uinteressant i denne sammenhengen. Derimot er det avgjørende at lærerne umiddelbart avblåser den ulovlige streiken. Derfor har jeg kalt inn Utdanningsforbundet til samtaler allerede onsdag morgen, sier Olav Ulleren til Dagbladet.

Betent

Lærernes forhandlinger med KS er en nøtt. Tidligere forhandlet lærerne med staten, selv om de var ansatt i kommunene. Med staten som forhandlingsmotpart, var lærerne sikret likeverdige lønns- og arbeidsvilkår uansett hvor de arbeidet.

Utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet (H) gjorde imidlertid kort prosess med ordningen i 2002. Mot ville protester fra lærerorganisasjonene overførte hun forhandlingsansvaret fra staten til kommunene.

Lærernes raseri førte til at forhandlingene i 2004 kom i mål med et nødskrik.

Flere store og vanskelige spørsmål ble utsatt. I protokollen fra 2004 heter det: «Partene er enige om at arbeidstidsavtalen med tilhørende lesepliktavtaler er et tema med adgang til konflikt i 2006».

Egentlig starter hovedforhandlingene i offentlig sektor førstkommende mandag. Men særforhandlingene med Utdanningsforbundet om arbeidstidsavtalen startet for noen dager siden. Neste forhandlingsmøte er berammet til en dag i neste uke.

-  Ingen kommentar

Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland bekreftet seint i går kveld overfor Dagbladet at forbundet var kalt inn på teppet i KS.

-  Jeg ønsker ikke å gi noen kommentar om denne saken før etter møtet med KS, lyder Hjetlands korte kommentar til Dagbladet.

AVSLØRENDE: Temmelig nøyaktig midt i faksimilen av brevet som ble sendt ut, etter en uthevet setning, står det: «Tekst får vi sentralt fra.»