- Lærerne har ingen mulighet til å forsvare seg

To år etter lovendringen, er det tydelige tegn til at skolene har tatt raskere og bedre grep i mobbesaker. Men det går på bekostning av lærerne, mener Utdanningsforbundet.

MOBBESAKER: Den nye opplæringsloven har bedret situasjonen for elevene, men går på bekostning av lærernes rettssikkerhet, mener Utdanningsforbundet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
MOBBESAKER: Den nye opplæringsloven har bedret situasjonen for elevene, men går på bekostning av lærernes rettssikkerhet, mener Utdanningsforbundet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er nå to år siden opplæringsloven ble endret, for å sikre et mer effektivt regelverk mot mobbing og en bedre håndheving av reglene.

Lovendringen innebærer blant annet at elevens egen oppfatning skal legges til grunn i saker om krenkelser og mobbing. Elev og foresatt kan også klage alle saker direkte til Fylkesmannen.

I evalueringen gjennomført av konsulentselskapet Deloitte før sommeren, slås det fast at en rekke skoler har tatt grep etter endringen. Antall saker meldt inn til fylkesmennene er nær nidoblet.

Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, frykter imidlertid at praktiseringen av loven går på bekostning av lærernes rettssikkerhet. Etter at loven ble endret har forbundet mottatt en rekke henvendelser fra lærere som har blitt anklaget for å ha krenket elever.

Seks av ti lærere føler seg utrygge

- Vi må kunne skape en trygg situasjon både for elev og lærer, vi er ikke helt der ennå. Elevenes rett til et trygt skolemiljø skal ikke gå på bekostning av lærernes rettssikkerhet, sier Handal til Dagbladet.

Forbundslederen mener det er spesielt tre ting ved lovendringene som gir grunn til bekymring: At krenkelsesbegrepet er utydelig definert av lovgiver, at lærere ikke har innsynsrett i saker mot dem, samt at de ikke har mulighet for å forsvare seg dersom de blir anklaget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer