- Lærerne må kunne vaske

Det nytter ikke å være redd for å ta i et tak i Senterpartiets idealskole: Lærerne må ta trappevasken hvis renholderen er syk, og vaktmesteren må undervise hvis vikaren ikke dukker opp. Til gjengjeld skal alle få trygge arbeidsplasser og én sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er alternativet til privatisering, sa statssekretær Per Olaf Lundteigen (Sp) da han i går presenterte forslaget på Tåsen skole i Oslo.

- Alle dere vil fortsatt være fagarbeidere med hvert deres felt, men alle må jobbe i et team for å gjøre skolen best mulig. Det betyr at hvis det en dag mangler en lærer i norsktimen, kan du lære elevene hvordan du får skolen ren, foreslår Lundteigen overfor renholder Ratnakumar Selvaratnam.

Sikre arbeidsplasser

- På samme måte må læreren ta i et tak hvis det oppstår et problem som vaktmester eller renholder vanligvis løser. Dette er en praktisk måte å gjøre skolen mer effektiv på, og det styrker teamfølelsen. Vi må kjempe mot den motebølgen vi ser nå, som river opp institusjonene og konkurranseutsetter oppgaver. Det gir mange arbeidsgivere og et stort byråkrati, mener Lundteigen.

Han vil at den samme lagånden skal gjelde i helsesektoren. Arbeidstakerne må tone ned profesjonskampen, og gevinsten er at kommunen som arbeidsgiver skal sikre arbeidsplassene.

- Mange kommuner tar ikke ansvaret som arbeidsgiver alvorlig nok. De har gitt fra seg oppgaver til private uten å se på alternativene. Det er kortsiktig og lettvint.

Lundteigen kan ikke tvinge kommunene til å følge Senterpartiets idealorganisering, men han vil at Kommunal- og regionaldepartementets holdning skal være tydelig.

- Ikke salgbart

- Ingen bør følge eksemplet til Asker og Bærum, der de har satt bort altfor mye til private. Se heller til Senterparti-styrte Sørum, oppfordrer Lundteigen.

Leder Helga Hjetland i Norsk Lærerlag deler Lundteigens bekymring for privatisering, men vil ikke at lærerne skal vaske.

- Det er ikke spesielt salgbart å la lærerne ta trappevasken, like lite som en lege ville vaske sitt eget kontor. Jeg kan ikke se for meg at det vil fungere i praksis med det enorme arbeidet de har fra før. Dessuten tror jeg arbeidsoppgaver må defineres klart og være satt i et visst system, sier Hjetland.

<B>NY ARBEIDSDELING: </B>Lundteigen forklarer sine ideer for ansatte på Tåsen skole.