Lærerne og KS hver til sitt

Sonderingene fortsetter klokka 15.

Streikevakt:
Lærerne Toril Hoff og Mikail Bulut  sitter streikevakt utenfor Marienlyst skole i Drammen etter at skolens lærere ble tatt ut i streik fra torsdag.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Streikevakt: Lærerne Toril Hoff og Mikail Bulut sitter streikevakt utenfor Marienlyst skole i Drammen etter at skolens lærere ble tatt ut i streik fra torsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtalene kom i gang fredag morgen, men ved lunsjtid hadde partene gått hver til sitt, ifølge NRK. Partene vil sitte hver for seg utover dagen for å gjøre opp status i sonderingene, etter det NRK erfarer.

Men klokka 15 kommer partene sammen igjen, for å fortsette samtalene for å finne ut om det er grunnlag for å gå inn i forhandlinger.

Samtalene har de siste dagene vært preget av strengt hemmelighold. Lærerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonen KS har vært enige om å holde helt tett. Hvor og når møtene har foregått, er blitt holdt hemmelig. Ingen andre enn de involverte vet heller hvilke muligheter som drøftes i samtalene.

- Partene er enige om å ikke uttale seg til mediene mens sonderingene pågår, uttalte kommunikasjonsrådgiver Marianne Fromreide i KS torsdag.

Ingen henvendelse til Isaksen De fire lærerorganisasjonene møtte KS til det de kalte innledende sonderinger torsdag. Da partene gikk fra hverandre, var de enige om å ta opp tråden igjen fredag morgen.

Det er ifølge Kommunal Rapport grunn til å tro at partene vil forsøke å koble inn regjeringen på en eller annen måte, for å få hjelp til å finne en løsning.

Det kan bli aktuelt å be om mer penger til etter- og videreutdanning, lette på krav for å redusere rapportering og kjøpe lærerne fri fra administrative oppgaver, har KS-leder Gunn Marit Helgesen (H) antydet.

Kunnskapsdepartementet opplyste fredag til NTB at de ikke har fått noen formell henvendelse om dette, og foreløpig kjenner utspillet bare gjennom mediene. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har hittil ikke svart på om han eventuelt vil ha noe å by på.

7.700 i streik Samtidig fortsetter streiken for fullt. 2.200 nye lærere ble tatt ut torsdag. Nytt er det at de yngste elevene ikke lenger er forskånet fra arbeidskonflikten. Totalt er nå rundt 7.700 lærere i streik.

Lærerne nektet å akseptere arbeidstidsavtalen som ble tilbudt av KS under forhandlingene og meklingen på forsommeren. Den innebærer pålegg om mer bundet tid på skolen, større makt til rektor i forvaltningen av lærernes arbeidstid og dårligere ordninger for lærere som pålegges å ta vikartimer for kollegaer.

(NTB)

Oppstart: Per Kristian Sundnes (KS) Ragnhild Lied (Unio) og Mette Nord (fagforbundet) ved oppstart av lønnsforhandlingene. Foto: Ivar Ekseth / NTB scanpix
Oppstart: Per Kristian Sundnes (KS) Ragnhild Lied (Unio) og Mette Nord (fagforbundet) ved oppstart av lønnsforhandlingene. Foto: Ivar Ekseth / NTB scanpix Vis mer