Lærerne stemte ja til ny arbeidsavtale

Dermed er alle partene enig om ny avtale.

 ENIGE:  Leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
ENIGE: Leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KS og lærerorganisasjonene ble for kort tid siden enige om en ny, sentral arbeidstidsavtale. For at denne arbeidsavtalen skulle tre i kraft måtte medlemmene i de tre lærerorganisasjonen i KS-området bli enig ved en uravstemningen.

Lærerne i LO-organisasjonene Musikernes Fellesorganisasjon og Skolenes landsforbund har i uravstemning sagt ja til avtalen med arbeidsgiverne i kommuneorganisasjonen KS.

I Musikernes Fellesorganisasjon ble det ja fra hele 93,6 prosent av dem som avla stemme, mens 6,2 prosent stemte nei. Resultatet var noe jevnere i uravstemningen i Skolenes landsforbund, men det ble likevel ja med klar margin: 69 prosent svarte ja og 31 prosent nei. Deltakelsen i avstemningen var på 52 prosent av de stemmeberettigede.

- Streiken er dermed over for vår del, men ikke kampen for en bedre skole og bedre arbeidsbetingelser for lærerne, den kampen fortsetter, sier forbundsleder Anne Finborud.

79 prosent stemte ja til den nye tariffavtalen mellom lærerorganisasjonene og KS. Utdanningsforbundet har dermed akseptert både hovedtariffavtalen som gjelder fram til 1.5.2016 og arbeidstidsavtalen for skoleverket, som gjelder fram til 1.1.2018.

- Et vendepunkt Forbundets leder, Ragnhild Lied, er glad for at konflikten nå er avsluttet. Hun sender samtidig en klar advarsel til både KS og landets politikere: - Dette har vært et læreropprør - og dette er et vendepunkt:

- Hvis KS på nytt prøver å påtvinge lærerne økt tilstedeværelse og mindre fleksibilitet, vil det utløse nøyaktig samme konfliktnivå som vi har hatt dette siste halvåret, forteller hun til Utdanningsforbundets egne hjemmesider.

Over 100 000 elever ved mer enn 200 skoler har vært rammet av streiken. Nesten 9000 lærere har vært i streik.

Dette ble de enige om • KS og lærerorganisasjonene er enige om en ny sentral arbeidstidsavtale som ikke trer i kraft før om ett år.

• Dagens avtale blir forlenget med ett år og innebærer at det ikke skal innføres mer bunden arbeidstid uten at dette avtales lokalt.

• Partene er også enige om prosedyrer for hvordan man skal håndtere uenighet om arbeidstid lokalt. Først med lokale forhandlinger på skolen, så i en slags tvisteløsning på kommunalt, eller fylkeskommunalt nivå.

• Hvis heller ikke meklinger fører fram, har lærerne vetorett ved at den avtalen som inneholder minst bunden tid, da vil gjelde.

• Dagens overtidsregler blir videreført. Nyutdannede lærere skal få redusert undervisningstid det første skoleåret.

• Lærerne får også en femte ferieuke med samme vilkår som andre arbeidstakere. Mesteparten av dagens åtte uker lange sommerferie er avspasering for lærerne.

• Organisasjonene skal føre diskusjonen om mer bunden arbeidstid i et partssammensatt utvalg.

• Avtalen må godkjennes i uravstemning hos lærerorganisasjonene.