Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lærerne valgte ny sjef

Helga Hjetland går av som leder for Utdanningsforbundet etter 15 år.

NY LEDER Mimi Bjerkestrand blir ny leder i Utdanningsforbundet. Hun har tidligere vært talsperson for førskolelærerne. Foto LILLEGÅRD/HENNING Dagbladet.
NY LEDER Mimi Bjerkestrand blir ny leder i Utdanningsforbundet. Hun har tidligere vært talsperson for førskolelærerne. Foto LILLEGÅRD/HENNING Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den nye lederen heter Mimir Bjerkestrand. Hun vant ledervalget hårfint med 97 mot 95 stemmer under landsmøtet til Utdanningsforbundet på Lillehammer.

Bjerkestrand, som nå skal lede både lærere og førskolelærere er selv utdannet førskolelærer. Motkandidaten Haldis Holst blir ny nestleder.

— Det har vært en lang, krevende, men god prosess. Jeg er ydmyk og kjenner et veldig alvor. Jeg er klar for å ta dette ansvaret, men jeg har ikke sjans til å ta dette ansvaret alene. Dere må hjelpe meg, sa Bjerkestrand da valgseieren var et faktum.

Delt valgkomité
Det var knyttet stor spenning til hvem som skulle etterfølge Helga Hjetland som leder. Hjetland har vært en svært profilert leder først for Lærerlaget og siden Utdanningsforbundet i 15 år. Nest etter Fagforbundet er Utdanningsforbundet den største fagorganisasjonen i Norge med sine 150 000 medlemmer.

Valgkomiteen var delt med henholdsvis seks og fem stemmer på Mimi Bjerkestran (44) og Haldis Holst (48). Bjerkestrand er mest kjent i mediene fordi hun har vært forsøkolelærernes talsperson. Holst er tidligere nestleder i Norsk Lærerlag, nyvalgt visepresident i Education International og dessuten datter av tidligere utenriksminister Johan Jørgen Holst. Allerede på forhånd var det klart at den av de to som ikke ble valgt til leder, skulle inn som nestleder.

På forhånd var det svært åpent hvem som ville gå seirende ut av ledervalget.

- Det er ingen store motsetninger mellom oss. Innstillingen fra valgkomiteen synliggjør at de ønsker oss i ledelsen. Det betyr at det ikke er grunnlag for noen sterk maktkamp, uttalte Bjerkestrand til VG.

Halvorsen på plass
Tidligere i dag gjestet den ferske kunnskapsministeren Kristin Halvorsen (SV) lærerne på landsmøtet på Lillehammer. Der varslet hun vil jobbe for flere og bedre lærere.
- Helga, du ga meg en utfordring i går. Dere krever «flere og bedre førskolelærere og lærere nå». Ja, da må det jo bli sånn, sa Halvorsen til rungende applaus.

GÅR AV: Leder Helga Hjetland (t.v.) og nestleder Per Aahlin gikk i dag av under landsmøtet til Utdanningsforbundet. Til høyre sitter de to som kjempet om ledervervet,  Mimi Bjerkestrand og Haldis Holst. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
GÅR AV: Leder Helga Hjetland (t.v.) og nestleder Per Aahlin gikk i dag av under landsmøtet til Utdanningsforbundet. Til høyre sitter de to som kjempet om ledervervet, Mimi Bjerkestrand og Haldis Holst. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media