Lærerne varsler ny uravstemning

Riksmekleren orienterer klokka 16 etter nytt møte i dag.

 PARTENE I LÆRERKONFLIKTEN MØTTES KLOKKA 10:  Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied på vei til møtet hos Riksmekleren i formiddag. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
PARTENE I LÆRERKONFLIKTEN MØTTES KLOKKA 10: Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied på vei til møtet hos Riksmekleren i formiddag. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene i lærerstreiken har på nytt satt seg rundt møtebordet hos Riksmekleren.

Dersom samtalene skulle føre fram, vil resultatet bli en ny uravstemning blant lærerne.

Det opplyste Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied like før partene i lærerstreiken gikk inn til Riksmekleren klokka 10 torsdag.

Hvorvidt streiken vil pågå inntil et resultat i den nye uravstemningen foreligger eller om den blir avblåst, kunne hun ikke svare på nå.

Hun kunne heller ikke angi når denne uravstemningen vil finne sted eller hvor lang tid det vil ta før et resultat blir klart.

- Her er det så mange variabler, at det er helt umulig å anslå hvordan dette blir, sa hun.

Ny orientering klokka 16
Ifølge Lied er samtalene hos Riksmekleren å betrakte som en mekling, men riksmekler Nils Dalseide bruker bevisst ikke dette begrepet.

- Dette må ikke forveksles med en vanlig mekling med fristutløp ved midnatt. Rettsgrunnlaget for samtalene er samtykke blant partene, sa Dalseide ved inngangen til møtet.

Han varsler en ny orientering til pressen klokka 16 torsdag.

Stridens kjerne er arbeidstidsavtalen som Utdanningsforbundets ledelse aksepterte under den ordinære meklingen i vår.

Opptrapping mandag
Forhandlingsresultatet ble avvist av forbundets medlemmer i uravstemning.

En kraftig opptrapping av lærerstreiken vil være et faktum fra mandag av, dersom de seineste bestrebelsene ikke fører fram.

 TAUS:  Partene i lærerstreiken møttes igjen til samtaler hos Riksmekleren torsdag. Her Per Kristian Sundnes i KS på vei til møtet.
Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
TAUS: Partene i lærerstreiken møttes igjen til samtaler hos Riksmekleren torsdag. Her Per Kristian Sundnes i KS på vei til møtet. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg har meddelt mekler og motpart hva lærerne vil ha. Vi skal lete etter en løsning, men det er ikke tvil om at det blir krevende, sa Lied.

- Vi vet hva lærerne vil ha. Streiken fortsetter til en løsning er klar, tilføyde hun.

Taus motpart
Per-Kristian Sundnes i arbeidsgiverorganisasjonen KS ville ikke si noe som helst da han ankom Riksmeklerens lokaler i Grensen torsdag.

Men presset på KS er stort, ikke minst fra politikerne.

Representanter fra en rekke partier, også regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, har sagt at de håper partene vil finne sammen og overkomme den tillitskrise som etter hvert har avtegnet seg mellom kommunene som skoleeier og landets lærere.

Presset er også betydelig på Utdanningsforbundets ledelse. Lærerorganisasjonen møtes med klare advarsler fra egne rekker: Opprøret blant lærerne vil blusse opp dersom streiken stanses av en avtale som ikke oppleves å være god nok.

- Dette er streiken over alle streiker. Dette er en streik som kommer fra grasrota og opp, ikke ovenfra og ned. Det så vi gjennom det tydelige resultatet i uravstemningen, sier Preben Uthus til nettstedet Utdanning.

Han er selv tillitsvalgt i Utdanningsforbundet og mannen bak Facebook-siden «Arbeidstidsforhandlingene».

Klare krav
Facebook-gruppen har flere enn 30.000 medlemmer. Mange av dem er lærere som åpent flagger sin misnøye med politikerne og arbeidsgiveren KS.

Som ansvarlig for siden har Uthus god oversikt over stemningen på lærerværelsene og hans analyse er klar: En eventuell ny avtale mellom KS og Utdanningsforbundet må sette grenser for hvor mye av arbeidsuka som kan bindes opp av undervisning.

- Nøkkelordet er tillit. Arbeidsgiverne må gi lærerne frihet til å gjøre jobben sin. Det må trekkes en soleklar grense mellom undervisningstid og resten av årsverket, sa Uthus til NTB onsdag.

Dersom en ny avtale ikke er tydelig på dette punktet, vil den bli svært dårlig mottatt av landets lærere, la ha til.

Flere møter Hele denne uken har det vært kontakt mellom partene i lærerstreiken. Nå synes samtalene å gå over i en avgjørende fase, men om det kommer en avklaring i løpet av torsdag, er høyst usikkert.

 IKKE VANLIG MEKLING:  Møtet hos Riksmekleren torsdag må ikke forveksles med en vanlig mekling med fristutløp ved midnatt. Rettsgrunnlaget for samtalene er samtykke blant partene, sa riksmekler Nils Dalseide til pressen like før partene i lærerstreiken satte seg sammen torsdag. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
IKKE VANLIG MEKLING: Møtet hos Riksmekleren torsdag må ikke forveksles med en vanlig mekling med fristutløp ved midnatt. Rettsgrunnlaget for samtalene er samtykke blant partene, sa riksmekler Nils Dalseide til pressen like før partene i lærerstreiken satte seg sammen torsdag. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix. Vis mer

- Vi er på oppløpssiden, men den kan vise seg å være lang, sier leder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund, en lærerorganisasjon i LO-familien som også er i streik.

- Det eneste sikre nå er at vi vil jobbe hardt og systematisk sammen med partene og forvisse oss om at enhver mulighet for å finne en løsning er utprøvd, sa riksmekler Nils Dalseide til NTB onsdag.

Han berømmer partene for å utvise en reell forhandlingsvilje og sier de opptrer konstruktivt i møtet med hverandre.

(NTB).