Lærerne vil avskaffe nasjonale prøver

Hele sju av ti lærere vil avskaffe de nasjonale prøvene i grunnskolen på grunn av utidig press og dårlig læring.

LÆRERNE SIER NEI: - Medlemmene våre sier tydelig fra om at de ikke ønsker en slik uvettig rangering, sier Utdanningsforbundets leder Mimi Bjerkestrand. Foto Henning Lillegård
LÆRERNE SIER NEI: - Medlemmene våre sier tydelig fra om at de ikke ønsker en slik uvettig rangering, sier Utdanningsforbundets leder Mimi Bjerkestrand. Foto Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det viser en helt ny spørreundersøkelse som Respons Analyse har gjort blant tusen lærere på oppdrag fra Utdanningsforbundet.

Lærerne mener vektleggingen av de nasjonale prøvene går utover undervisningsopplegget.

- Denne undersøkelsen viser at bruken og gjennomføringen av de nasjonale prøvene, og hvordan resultatene tolkes, har båret galt av sted, sier Mimi Bjerkestrand, leder i Utdanningsforbundet, til Dagbladet.

- Rangerings-fokus Et klart flertall blant lærerne - 67 prosent - er helt eller delvis enig i at ordningen med nasjonale prøver slik de gjennomføres og brukes i dag, bør avvikles.

Likevel tolker ikke Bjerkestrand undersøkelsen som at lærerne er mot nasjonale prøver i seg selv. Hun mener problemet er fokus på testresultatet og rangering av skolene og ikke på elevenes ferdigheter og kunnskaper.

Bjerkestrand mener at disse prøvene, som skulle være et middel for å gi bedre undervisning og nå målene i læreplanen, i stedet har blitt selve målet.

- Medlemmene våre sier tydelig fra om at de ikke ønsker en slik uvettig rangering, sier hun.

Press Undersøkelsen har kartlagt holdningene blant lærere i hele landet og blant lærere i Høyre-styrte Oslo, som har gått i bresjen for utstrakt testing og måling av skoler og elever.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer