Lønnsfesten i Oslo-skolen:

Læreropprør: - Blodig urettferdig og illojalt

I et ferskt brev tar tillitsvalgte et olmt oppgjør med Marte Gerhardsen og lønnsfesten hennes. Mandag settes dato for skolebyrådens høring i saken.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

I et brev til skoledirektør Marte Gerhardsen tar de tillitsvalgte ved Fagerborg skole et oppgjør med lønnsfesten i Oslo-skolen.

Dagbladet har fått tilgang på brevet, og har vært i kontakt med forfatterne bak. Brevet ble sendt til utdanningsetaten og Gerhardsen onsdag klokka 16, og inneholder krass kritikk av Gerhardsens ledelse.

«Hvorfor er det så krevende for dere som sitter trygt hjemme foran en skjerm at dere bør få en lønnsøkning på 140 000 kr? Hva er det som gjør at vi skal vise moderasjon og godta et oppgjør som gir oss 4400 kr (!) når dere på toppen får 135 600 kr mer?» skriver klubben ved Fagerborg skole i brevet.

Bråket i Oslo-skolen begynte da Dagbladet kunne fortelle om store lønnsøkninger blant direktørene i utdanningsetaten. Samtidig er lærerne tilbudt et lønnsoppgjør på maksimalt 1,7 prosent.

Angriper direktørpremiss

Dagbladet har tidligere også dokumentert millionbruk på konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching. Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

I brevet, som ble godkjent av lærerne ved Fagerborg skole, stilles det også spørsmål om antallet direktører på millionlønn i etaten til Gerhardsen.

Da hun tiltrådte, lovet Marte Gerhardsen å redusere antall direktører i etaten. Men som Dagbladet tidligere har vist, er det i dag i realiteten langt flere direktører på millionlønn.

Gerhardsens argument for lønnsøkningene er at direktørene har fått utvidet ansvarsområde. De tillitsvalgte ved Fagerborg skole kjøper ikke det premisset:

«Og hvordan har det seg at dere har fått mer å gjøre når det viser seg at dere har flere direktører som skal gjøre samme jobben nå som færre direktører gjorde tidligere? Forklar oss gjerne, som om vi var 5 år. Vi opplever det som illojalt av 'dere' overfor oss», skriver de.

SMS-korrespondansen mellom byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og utdanningsdirektør Marte Gerhardsen, som Dagbladet også har fått tilgang til, viste at begge fryktet lærerstreik etter Dagbladets avsløring om lønnsfest i Oslo-skolen.

SMS-ene viste også, ifølge flere, at Utdanningsforbundet bisto direktøren i å dempe bråket etter Dagbladets første sak.

- Vi har ligget i skyttergravene

Mandag fikk byrådets støtteparti Rødt nok, og innkalte Inga Marte Thorkildsen til en tre timer lang høring om Dagbladets avsløringer. Dato for høringen settes førstkommende mandag.

Klubben på Fagerborg skole skriver videre i det åpne brevet at lønnsfesten til direktørene er særlig provoserende all den tid mange lærere risikerer helsa ved å gå på jobb hver dag under pandemien:

«'Nå må alle ta i et tak' , får vi høre. Vi har ligget i skyttergravene og stått fremst. Vi møter elever i store klasser hver dag. Vi ønsker å gjøre en endring, men opplever det som blodig urettferdig at direktører i hjemmekontor belønner seg selv med lønnsøkning i hundretusenkronersklassen.10-12 % lønnsøkning! Vi får 1,7 %. Vi ofrer fritid for å holde oss friske. Venner vil ikke møte oss i frykt for smitte. Noen av oss er i kontakt med over 100 elever i uka. Vi forventer en anerkjennelse av den jobben vi gjør. Dette er det motsatte.»

Marte Gerhardsen sa i et intervju med Dagbladet at hun er veldig lei seg for bråket i Oslo-skolen.

Timingen, ikke økningene

Men hun står inne for lønnsøkningene mange lærere raser mot:

- Timingen ble helt feil, sa Gerhardsen nylig til Dagbladet, med henvisning til at ansatte på skolene nå har stått på helt ekstraordinært i forbindelse med pandemien.

Direktørene i Oslo-skolen har alle millionlønn, og enkelte gikk i august opp 140 000 kroner i årslønn. Lærerne i skolen er tilbudt en lønnsøkning på 1,7 prosent for 2020 - og Inga Marte Thorkildsen brukte nylig VG til å klage over pengemangel i skolen.

- Er det bare timingen du tar selvkritikk på, slik at du altså står inne for lønnsnivået direktørene har?

- Ja, jeg står inne for det. Lønnsjusteringen er et resultat av at noen ledere har fått et større ansvar etter omorganiseringen. Dette er i tråd med avtaleverket. De fleste lederne har ikke fått lønnsøkning. Det vil ikke bli aktuelt med så store lønnsøkninger framover, fortsatte Gerhardsen.

Vidar Lødrup, divisjonsdirektør for organisasjonsutvikling og fellestjenester, svarer på brevet på vegne av Gerhardsen.

- De administrative tilleggene til noen ledere i etaten er ikke gitt fordi «det har vært krevende», men på grunn av endret ansvars- eller arbeidsområder eller for å beholde. De fleste lederne har ikke fått økt lønn De administrative tilleggene har således ingen sammenheng med årlig lønnsforhandling, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer