Lærerstreik avverget, 24 timer på overtid

- Det blir ingen konflikt i kommunesektoren, sa en utslitt meklingsmann like før midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Meklingen pågikk helt til 23.50, et snaut døgn etter at meklingsfristen formelt gitt ut. 

- Samtlige arbeidstakerorganisasjoner i kommunesektoren og Kommunenes Sentralforbund har gitt en enstemmig tilslutning til løsningen, sier meklingsmann Dag Nafstad, som virker lettet over at kommuneoppgjøret nå endelig er over.

- Det har vært en veldig vanskelig prosess, medgir Nafstad overfor Dagbladet.no, og forteller at stridens kjerne hele tida har vært de økonomiske rammene og lærernes arbeidstidsavtaler.

Den økonomiske rammen i oppgjøret er på 3,92 prosent og omfatter blant annet økte minstelønnssatser til ansatte med ti års ansiennitet. De 3,92 prosentene utgjør rundt fire milliarder kroner fordelt på en halv million arbeidstakere. Andre hovedelementer er, ifølge en pressemelding fra YS:

* 2,6 prosent, dog minst 7500 kroner, i generelt tillegg.

* Sikringsbestemmelse som sikrer ledere høyere lønn enn dem de leder.

* Pott til lokale forhandlinger på 1,4 prosent per 1. mai 2006.

* Lørdags- og søndagstillegget økes til minst 27 kroner i timen.

VANT FRAM: Forhandlingsleder Helga Hjetland i Unio fikk gjennomslag for mange av sine krav. Foto: RALF LOFSTAD
VANT FRAM: Forhandlingsleder Helga Hjetland i Unio fikk gjennomslag for mange av sine krav. Foto: RALF LOFSTAD Vis mer


Tautrekking om mindre spørsmål

Kommunenes Sentralforbund (KS) kranglet, etter det Dagbladet.no forstår, helt til det siste med lærerorganisasjonene om deres særavtale, blant annet var det en opphetet debatt om arbeidstida på skolene.

Til slutt måtte imidlertid KS gi seg, og lærerne får dermed beholde både arbeidstidsavtalen og kompetanselønnssystemet som det er, samtidig som lærerne fikk gjennomslag for sentrale krav om blant annet undervisningsplikten og lengden på arbeidsåret.

- Vi er godt fornøyd med å ha fått på plass et trygt sentralt avtaleverk der vi beholder blant annet arbeidstidsbetingelsene og kompetanselønnssystemet som før, samtidig som vi har fått mulighet for lokale løsninger, noe som er en forbedring. Dette meklingsresultatet er en forutsetning for en god skoleutvikling nasjonalt, sier en lettet forhandlingsleder Helga Hjetland i Unio til Dagbladet.no.

Hjetland er også fornøyd med at blant andre sykepleiere og høgskole- og førskolelærere nå får et økonomisk løft, og er glad for hjelpen fra regjeringen til å bringe oppgjøret i havn.

Også direktør Olav Ulleren i KS virket tilfreds etter at meklingsresultatet var fastsatt.

- Oppgjøret ble dyrt, men jeg er godt fornøyd med at vi endelig kom fram til en løsning, sier Ulleren.

En kilde med kjennskap til den pågående meklingen fortalte Dagbladet.no at partene på slutten drev med tautrekking om «et par mindre spørsmål», men at det ville være svært overraskende om avstanden skulle bli for stor til å spikre en helhetlig løsning.

Lærerstreik avverget, 24 timer på overtid

Stoltenberg la 90 mill. på bordet

Statsminister Jens Stoltenberg ga tidligere i kveld KS beskjed om at regjeringen lokker med en ekstra overføring myntet på undervisningspersonell i kommunesektoren på 90 millioner kroner i 2006. Det er en ren ekstrapott for å unngå en streik som vil være svært vanskelig politisk for de rødgrønne partiene.

Ekstrapotten fra regjeringen var trolig avgjørende for at oppgjøret kom i havn nå.

- Bidraget fra regjeringen var viktig for å finansiere blant annet arbeidsavtalene, sier meklingsmann Dag Nafstad til Dagbladet.no.

- Under forutsetning av at partene kommer fram til enighet om en ny avtale, er regjeringen innstilt på å imøtekomme henvendelsen om et engangsbidrag for høstsemesteret 2006, skrev Stoltenberg i en pressemelding.

Der sto også en noe prematur hilsen fra finansministeren.

- Jeg er glad for at kommuneoppgjøret nå er i havn, og at partene har kommet fram til en avtale, het det i kommentaren fra Kristin Halvorsen, som toppet den forhåndsskrevne tabbemeldingen ved å konstatere at oppgjøret hadde fått «en god fordelingsprofil innenfor en akseptabel ramme».

Statsministerens kontor beklaget like etterpå den vel tidlige gratulasjonen.

Omfattende streikeuttak

Hvis meklingen hadde kollapset, ville blant andre Unio-medlemmer i Alta, Trondheim, Tønsberg og Fredrikstad blitt hjemme i tillegg til 900 YS-medlemmer i en rekke kommuner.

Totalt rundt 6000 kommuneansatte ville gått ut i streik umiddelbart, og en rekke barnehager, skoler og sykehjem kunne blitt rammet, før det var planlagt en kraftig opptrapping allerede på mandag.

- DYRT: Direktør Olav Ulleren i KS (t.h.) var fornøyd, på tross av at oppgjøret blir dyrt for kommunene.
LETTET: Meklingsmann Dag Nafstad var lettet over løsningen, som kom nesten et døgn på overtid.