Lærerstreiken får full effekt fra mandag

200 lærere demonstrerte mot KS-topp.

I STREIK: Streikevaktene (f.v.) Trude Håland (tillitsvalgt), Grete Pedersen og Siri Geirbo sang og danset utenfor Skedsmo videregående skole da de be tatt ut i streik.   
Arkivfoto: Berit Roald / NTB Scanpix
I STREIK: Streikevaktene (f.v.) Trude Håland (tillitsvalgt), Grete Pedersen og Siri Geirbo sang og danset utenfor Skedsmo videregående skole da de be tatt ut i streik. Arkivfoto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens KS-direktør Gunn Marit Helgesen deltok i en debatt om kommunereform inne i Rådhuset fredag morgen, strømmet det til lærere som var satt opp på streikevakt på ulike skoler i Arendal.

- Vi er 293 lærere som er tatt ut i streik i Arendal. Vi er her fordi vi krever at KS må vise forhandlingsvilje, sier fungerende fylkesleder i Utdanningsforbundet i Aust-Agder, Trude Jacobsen, til NTB.

«Nok er nok», «KS må snu», «lærerne trenger tillit» ropte de frammøtte lærerne taktfast.

Full effekt fra mandag Alt tyder på at lærerstreiken vil slå inn med full effekt fra mandag.

Siste maratonrunde hos Riksmekleren kollapset, og tusenvis av elever og foreldre må belage seg på uvanlige dager til uken. Stemningen hos partene var noe matt fredag etter at den intense meklingsrunden over fire dager brøt sammen kvelden før.

Ingen nye møter er avtalt, men det finnes andre kanaler for kontakt. Utdanningsforbundet finpusser planene for å møte ros og ris når 5.500 lærer ved 132 skoler snur den vanlige skoledagen opp ned.

- Etter en slik utladning er det ikke unaturlig at partene jobber hver for seg, sier forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes, til NTB.

Han oppfatter ikke situasjonen slik at det er KS' tur til å legge ytterligere forslag på bordet.

Kan fortsatt avverges - Begge parter har kommet med det de har. Det kan se ut som om vi går mot bred skolestart mandag med 5.500 lærere i streik. Men det er fortsatt mulig å avverge at tusenvis av elever og foreldre blir rammet, sier Sundnes.

Han synes påstanden fra Utdanningsforbundet om at KS ikke skjønner alvoret og ikke har beveget seg, faller på sin egen urimelighet. Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied sier at grunnlaget for en avtale ikke var der kvelden før og at streiken dermed går sin gang.

- Vi prøvde og prøvde, men kom ingen vei, sier forbundslederen. Arbeidskonflikten startet forsiktig midt i sommerferien med 36 streikende lærere ved en skole i Bergen. Så ble det mer alvor 11. august, da 5.500 lærere med gule vester og streikemateriell ble sendt til skoleporten og ut på stands.

Ny fase Da var det ennå ingen elever i klasserommene, de skulle for de fleste skolers vedkommende stille opp mandag 18. august. Barneskolen, og førsteklassinger i særdeleshet, er inntil videre skjermet, men på ungdomsskolen og videregående blir det omkalfatringer.

Lied og hennes streikestab vurderer fortløpende når en ny opptrapping skal meddeles KS som arbeidsgiver. Det ligger muligens an til et varsel om opptrapping søndag, med virkning fra slutten av neste uke. Det er fire dagers varslingsplikt.

- Slik jeg ser det, vil det neppe skje noen tilnærming gjennom helgen, hvis da ikke KS legget noe substansielt på bordet. Og det handler om mer enn de 7,5 timene med arbeidstid på skolen, som vi er blitt latterliggjort for under sommeren. Det gjelder hele tillitsforholdet mellom KS og lærerne, og muligheten til å gi elevene fleksibel læring, i samsvar med deres behov, sier Lied.

Frivillighet KS foreslår bruk av Rikslønnsnemnda for å få lønnsoppgjøret i havn. Men det å koble inn dette tvisteorganet, bygger på frivillighet, og lærerne sier foreløpig blankt nei.

Riksmekler Nils Dalseide tar torsdagens brudd til etterretning, men sier seg klar til å fortsette arbeidet med å lete etter løsninger når det er grunnlag for å jobbe videre. Det er partene som må be Riksmekleren om å engasjere seg på nytt.

Tvungen lønnsnemnd er heller ingen opsjon ennå.

Statsminister Erna Solberg (H) påpeker at det er strenge, internasjonalt regulerte krav som må være innfridd for at regjeringen skal kunne gripe inn med tvungen lønnsnemnd mot streiken.

I praksis er det først når en streik truer liv og helse, eller når andre tilsvarende, tungtveiende samfunnshensyn tilsier det, at hun kan stanse streiken med tvang.

- Det betyr at det i skolesektoren kan ta lang tid. Derfor håper jeg at ingen av partene spekulerer i at det skal skje, og at de tar det ansvaret de har for å sørge for å finne en løsning, sier Solberg i Politisk kvarter på NRK.

- Kjenner meg ikke igjen Tilbake til demonstrasjonen i Arendal: Etter debatten ble en noe uforberedt Helgesen geleidet ut til de demonstrerende lærerne og fikk en ropert plassert i hendene.

- For det første har jeg lyst til å si at KS har tillit til lærerne. Vi har alltid hatt tillit til lærerne og jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen, sa Helgesen til de fremmøtte.

- For det andre beklager vi at det er streik. Vi ønsker en løsning og en fleksibel arbeidsdag for lærerne, det har vi sagt hele tiden. Samtidig er det sånn i forhandlinger at det er to parter, og begge har et ansvar for å finne løsninger. Vi er villig til å diskutere alle deler av den avtalen for å finne en løsning, forsikret Helgesen.

Skolestart Helgesen sier til NTB at hun håper de skal komme til enighet før mandag, som er dagen for skolestart for et flertall av landets elever.

- Vi gjør alt vi kan for å finne løsninger. Vi ønsker at elevene skal få begynne på skolen og at foreldre ikke skal være berørt i særlig grad. Vi har strukket oss langt allerede, men vi har sagt at vi er villig til å se på alt igjen. Men vi er to parter, og begge må bestrebe oss på å finne løsninger.

Omstridt krav fjernet Hun bekrefter også at formuleringen om at lærerne må være på skolen opp til 7,5 timer av arbeidsdagen nå er fjernet fra skissen.

- Ja, den formuleringen er helt ute. Det har aldri vært vårt krav, sier Helgesen.

Utdanningsforbundet sier streiken handler om misnøye og frustrasjon i lærerstanden som er bygget seg opp gjennom flere år.

Helgesen sier frustrasjonen som nå kommer til uttrykk handler om mange ting som ikke KS kan rå over.

- I den grad det er misnøye, så er det en stor debatt med mange ulike elementer som vi tror er årsaken til det. Blant annet økte rapporteringskrav, mindre tid til å utøve lærerrollen sin og en økt byråkratisering. Men dette er det ikke KS som har innført, det er det nasjonale skolemyndigheter som har gjort, sier hun.

(NTB)


LEDER Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS ble møtt av demomstranter i Arendal.
Arkivfoto: Carina Johansen / NTB Scanpix
LEDER Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS ble møtt av demomstranter i Arendal. Arkivfoto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer