- Lærerstreiken kan ende i tvungen lønnsnemnd

Hvis den blir langvarig og truer «vesentlige samfunnsinteresser».

FASTLÅST: Leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied og forhandlingsleder i KS Per Kristian Sundnes snakker med pressen etter et nytt mislykket møte mellom partene i lærerstreiken på Kommunenes Hus i Oslo. Streiken fortsetter og vil trappes opp i løpet av uka. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FASTLÅST: Leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied og forhandlingsleder i KS Per Kristian Sundnes snakker med pressen etter et nytt mislykket møte mellom partene i lærerstreiken på Kommunenes Hus i Oslo. Streiken fortsetter og vil trappes opp i løpet av uka. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom partene i lærerkonflikten ikke finner noen løsning, og streiken blir langvarig, kan regjeringen se seg nødt til å bruke tvungen lønnsnemnd.

I stampe Etter tre ukers konflikt ser det ikke ut til at partene har kommet nærmere hverandre, snarere tvert i mot. I synet på bunden arbeidstid står lærerne og arbeidsgiverne i KS steilt mot hverandre.

- I og med at konflikten dreier seg om et prinsipp, og ikke om penger, er det vanskelig å se et kompromiss, sier arbeidslivsforsker ved Fafo, Åsmund Arup Seip til Dagbladet.

Vesentlige samfunnsinteresser For at regjeringen skal gripe til lønnsnemnd for å få slutt på en streik, må det være fare for liv og helse, eller vesentlige samfunnsinteresser må være truet.

- Hva som er vesentlige samfunnsinteresser er et skjønnsspørsmål. Det blir et spørsmål om omfang og varighet av streiken kan sies  å krenke barn og unges rett til utdanning, sier Seip.

Skolepolitisk talsmann i Høyre, Henrik Asheim, sier han håper partene finner en løsning, og at lønnsnemnd ikke blir utfallet.

- Betyr det at politikerne er maktesløse i forhold til streiken, som fører til at tusenvis av elever ikke kan gå på skolen?

- Det er det systemet vi har, at tariffoppgjøret et partenes ansvar. Det ser vanskelig ut nå, men jeg håper også partene merker presset, sier Asheim.

Regjeringen kan få problemer om de ønsker å støtte seg på landets pedagogiske ekspertise for å kunne si når vesentlige samfunninteresser er truet.

- Det er et vanskelig spørsmål å besvare. Jeg kjenner i hvertfall ikke til noe empirisk forskning som sier noe om hvor stort fravær fra skoleåret som er forsvarlig. Det blir heller et politisk skjønnsspørsmål om når samfunnet får nok av streiken, sier pedagogikkprofessor Lars Løvlie ved Universitetet i Oslo.

Følger med
Det er arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) som eventuelt vil måtte vurdere om staten skal gripe inn.

- Som arbeids- og sosialminister følger jeg nøye med på konsekvensene av streiken og hvordan situasjonen utvikler seg. Det er imidlertid grunn til å påpeke at det dreier seg om en lovlig streik. Inngrep i lovlige konflikter kan bare skje ved fare for liv og helse eller sikkerhet og når helt vitale samfunnsinteresser er truet, sier statsråden.

Han minner om at det er partene som sammen må finne en løsning.

- Jeg forutsetter at de jobber videre med dette. Det er ingen tvil om at lærerstreiken skaper en situasjon hvor særlig barn og foreldre over hele landet blir rammet. Det hviler derfor et meget tungt ansvar på partene, og jeg håper på en snarlig løsning. Dette er partenes konflikt, og det er de som sitter med nøkkelen, sier Eriksson.

Ny arbeidsgiver I Adresseavisen i dag tar fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) til orde for å vurdere tilbakeføring av arbeidsgiveransvaret fra KS til staten.

- Det finnes gode argumenter for at KS tok over ansvaret i 2004. Men prosessene internt i KS for å lage et omforent forhandlingsmandat lokalpolitikerne kan stå for, er krevende, og de virkemidlene KS rår med for å lykkes, har vist seg begrenset.

Da Trond Giske var utdanningsminisnter, hadde han flere verktøy han kunne bruke for å finne løsninger, som KS ikke på samme måte rår over. Tiden er inne for å vurdere om dette er den beste løsningen for å gjenopprette tillit og utvikle skolen videre, sier Sandvik til avisa.
Henrik Asheim (H) mener det er riktig at kommunene som eier og driver skoler, skal ha arbeidsgiveransvar for lærerne.

Røe Isaksen må hjelpe - Det er et dårlig tidspunkt å diskutere endringer nå. Men når streiken en gang er over, må departementet gå inn i det langsiktige arbeidet med å gjenopprette tilliten mellom partene i skolen, sier Asheim

Aps skolepolitiske talskvinne Marianne Aasen vil ikke kommentere konflikten, men sier det er naturlig å drøfte hele styringen av skolen når streiken en gang er over.

- Det er veldig ryddig at arbeidsgiveransvaret for lærerne ligger h os de som eer skolebyggene og som driver skolen. Men det er interessant at en fylkesordfører tar til orde for å flytte arbeidsgiveransvaret tilbake til staten. Det var jo kommunepolitkere som ville ivret for å få det til kommunene. Det vil uansett etter streiken være naturlig å drøfte hvordan skolen skal styres, sier Aasen.