- Lærerstreiken kan ende i tvungen lønnsnemnd

Hvis den blir langvarig og truer «vesentlige samfunnsinteresser».

FASTLÅST: Leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied og forhandlingsleder i KS Per Kristian Sundnes snakker med pressen etter et nytt mislykket møte mellom partene i lærerstreiken på Kommunenes Hus i Oslo. Streiken fortsetter og vil trappes opp i løpet av uka. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FASTLÅST: Leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied og forhandlingsleder i KS Per Kristian Sundnes snakker med pressen etter et nytt mislykket møte mellom partene i lærerstreiken på Kommunenes Hus i Oslo. Streiken fortsetter og vil trappes opp i løpet av uka. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dersom partene i lærerkonflikten ikke finner noen løsning, og streiken blir langvarig, kan regjeringen se seg nødt til å bruke tvungen lønnsnemnd.

I stampe Etter tre ukers konflikt ser det ikke ut til at partene har kommet nærmere hverandre, snarere tvert i mot. I synet på bunden arbeidstid står lærerne og arbeidsgiverne i KS steilt mot hverandre.

- I og med at konflikten dreier seg om et prinsipp, og ikke om penger, er det vanskelig å se et kompromiss, sier arbeidslivsforsker ved Fafo, Åsmund Arup Seip til Dagbladet.

Vesentlige samfunnsinteresser For at regjeringen skal gripe til lønnsnemnd for å få slutt på en streik, må det være fare for liv og helse, eller vesentlige samfunnsinteresser må være truet.

- Hva som er vesentlige samfunnsinteresser er et skjønnsspørsmål. Det blir et spørsmål om omfang og varighet av streiken kan sies  å krenke barn og unges rett til utdanning, sier Seip.

Skolepolitisk talsmann i Høyre, Henrik Asheim, sier han håper partene finner en løsning, og at lønnsnemnd ikke blir utfallet.

- Betyr det at politikerne er maktesløse i forhold til streiken, som fører til at tusenvis av elever ikke kan gå på skolen?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer