Lærerstudenter til salgs

- Lærerne vet jo at de aldri blir millionærer, men det er demotiverende å være underbetalt, ikke sant? spør konsulent Per Torvild Aakvaag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere læreren er hyret inn for å fortelle lærerstudentene hvordan de skal selge seg selv.

Flere og flere lærerstudenter dropper læreryrket og vil heller selge seg til næringslivet.

- Når lærere må klippe et viskelær i to og attpåtil har luselønn, så virker det demotiverende, sier lærerstudent Marianne Mobech .

Mobech er en av nærmere 200 studenter som i går satt i auditoriet i Anna Sethnes Hus ved Bislet høgskolesenter i Oslo for å få råd og tips om sin egen markedsverdi.

Forsvinner

Hvert år forsvinner studenter i hopetall fra allmennlærerutdanningen, og mange av dem som går der, akter aldri å gå inn i skolen igjen.

- Det er smart å være lærer en liten stund, men akter du å gå ut i næringslivet med én gang, anbefaler jeg litt mer tilleggskompetanse, sier Aakvaag til den lydhøre forsamlingen.

Relasjoner

- Det er klart lærerne er attraktive. Næringslivet i dag er opptatt av relasjoner, ikke bare resultater. Der kan dere bidra i massevis, sier Aakvaag og advarer:

- Men ikke si at du bare er lærer. Det er å nedvurdere seg selv, sier konsulenten og lister opp en rekke ting som lærerne kan og som utdanningen kan brukes til.

Selv ble han fort frustrert som lærer - og rastløs. Derfor har 44-åringen klatret fra jobben som personalsjef til konsulentbransjen hvor han nå driver sitt eget firma.

- Jeg kan ikke se meg selv bak et kateter i 40 år. Det er ikke nødvendigvis bedre i det private næringslivet, men antakelig ikke dårligere heller, sier Marius Brusdal, andreårsstudent ved lærerutdanningen i Oslo til Dagbladet. Lærerstudentene synes det er bra å fokusere på alternativer til lærerjobben.

- Det er leit at yrket ikke er attraktivt. Det er fint å jobbe med barn. Vi ønsker ikke å bli rike, bare verdsatt for det vi gjør, sier tredjeårsstudent Terje Hamre-Jacobsen.

Både lønn og arbeidsforhold i skolen må bli langt bedre enn i dag om denne jobben er framtida, mener studentene.