BLIR OPPLÆRT:  Alle Polens yrkessjåfører må på kurs hvert femte år. Der blir de oppfordret til å heller kjøre over personbiler enn å kjøre i grøfta. PS: Lastebilene på bildet har ikke forbindelse med artikkelen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BLIR OPPLÆRT: Alle Polens yrkessjåfører må på kurs hvert femte år. Der blir de oppfordret til å heller kjøre over personbiler enn å kjøre i grøfta. PS: Lastebilene på bildet har ikke forbindelse med artikkelen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Læres opp til å kjøre på personbiler

Polske tungtransportsjåfører oppfordres til å gjøre alt for å unngå grøfta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På et kurs for polske tungtransportsjåfører blir sjåførene oppfordret til heller å kjøre over personbiler enn å kjøre i grøfta og risikere å skade lasten, skriver VG.

Alle Polens 720 000 yrkessjåfører må ta disse kursene, og målet er å bedre trafikksikkerheten. Kurslederen sier ifølge VG at det er bedre å kjøre over en personbil enn i grøfta med lasten.

- Jeg er litt frekk som sjef, fordi jeg alltid har sagt til mine sjåfører at kjører noen i veien for deg med en personbil, så får du kjøre på personbilen Den er lavere enn beina deres, sier instruktøren.

EUs yrkessjåførdirektiv pålegger sjåførene å gjennomføre kurset hvert femte år.

- Sitter du i et vanlig vogntog, så kjør på personbilen. Da stikker den heller ikke av, sier instruktøren i programmet, som ble vist på polsk TV i mars.

Bladet Norsk Transport bringer en artikkel om saken i fredagens utgave hvor de blant annet skriver at sjåførene lærer hvordan de skal unngå kontroller, at de skal trenge seg fram i trafikken og kjøre for fort.

I Norge er det til en hver tid en betydelig mengde polske sjåfører.

- De kan i prinsippet kjøre i Norge, men jeg velger å tro at det som er vist er et unntakstilfelle Forhåpentligvis er det ikke mange som har fått slik «opplæring», sier administrerende direktør i Norsk lastebileierforbund, Olav Slaatsveen, til VG.

(NTB)