Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Læring, gambling og skikjøring må FRYSES i ekstrem USA-kulde

... og mot slutten av uka slår kulden inn over Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens vi i Norge fikk en usedvanlig mild start på det nye året, ble USA pisket av uvær. Vinterstormen Hercules kostet minst 15 mennesker livet.

Nå fortsetter ekstremværet, med minus 24 grader i Chicago mandag kveld norsk tid.

BBC melder at cirka 3700 fly måtte innstilles på det nordamerikanske kontinentet på mandag, i tillegg til alle som måtte avlyses i helga, og amerikanerne prøver så godt de kan å finne måter å holde ut den uvante kulda.

«Freaking cold»
Nettstedet USA Today kaller værfenomenet en «Polar vortex», på norsk noe i retning av en «polar virvel». Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt forklarer det på denne måten:

- På baksida av et dypt lavtrykk nordøst i USA, strømmer kald luft sørover, sier Walløe.

Så store mengder er det av denne iskalde lufta, at USA Today har laget ei ti-punkts liste over hvor grisekaldt («freaking cold») det er i deler av landet.

«Stinking cold» Blant dem som har måttet fryse aktivitetene på grunn av den amerikanske ekstremkulda, finner vi Horseshoe Casino og skianlegget Boston Mills/Brandywine Ski, begge i delstaten Ohio, pluss skoler i hele Minnesota og i deler av Wisconsin, Illinois, Indiana og Iowa.

Så ille er kulden i Minneapolis at det ifølge nettstedet - neppe helt bokstavelig ment - stinker av den. Ifølge USA Today er det så kaldt at søppel og materialer til resirkulering ikke blir plukket opp. («That's stinking cold»)

Og i Missouri er det så kaldt at veisaltet delvis settes ut av spill.

Verst på årtier
Svenske Aftonbladet skriver at det ifølge National Weather Service i USA vil bli en av de verste kuldebølgene på to årtier, med minusgrader kanskje så langt sør som Alabama.

Rundt 140 millioner amerikanere antas å bli rammet.

- Er du under 40 har du aldri sett noe slikt her tidligere, sier Ryan Maue ved instituttet Weather Bell til Sky News.

- Kulden stoppes ikke Terje Alsvik Walløe peker på at været ikke er like ille over hele USA. I California er det for eksempel høytrykk, og ganske mildt og fint.

Mellom dette høytrykket i vest og lavtrykket i nordøst danner seg ifølge statsmeteorologen en åpning hvor kaldlufta strømmer sørover - og denne gangen når den mye lenger sør enn det amerikanerne er vant med. Nå har den kommet til De store sjøene i Midt-Vesten.

På grunn av landets geografi, er USA spesielt utsatt for slike væreffekter.

- USA er veldig åpent. Det er liksom ikke noe som stopper kaldlufta, sier Alsvik Walløe til Dagbladet.

Kaldt her også
Snart kan vi få oppleve noe liknende her i Norge, selv om utslagene blir langt mindre dramatiske.

- Det blir kaldere vær mot slutten av uka, sier Terje Alsvik Walløe.

Han forteller at det er i innlandet i Nord-Norge at kulden slår inn først, med ned til minus 25 grader til helga. Etterhvert blir det kaldere også sørover, med rundt ti minusgrader i Oslo-området i neste uke.

ISTRØBBEL: Iskulde har i dag skapt store problemer for vanlige amerikanere. Her skyver en mor datteren og dagligvarene hun har handlet gjennom snøen ved Green Acres Plaza i Saginaw Township i Michigan. Foto: AP/The Saginaw News, Jeff Schrier
ISTRØBBEL: Iskulde har i dag skapt store problemer for vanlige amerikanere. Her skyver en mor datteren og dagligvarene hun har handlet gjennom snøen ved Green Acres Plaza i Saginaw Township i Michigan. Foto: AP/The Saginaw News, Jeff Schrier Vis mer