Lærlingen Thomas (18) overlevde

Ringte hjem til mor fra båten som hentet ham fra det kantrede skipet. Les historiene til de overlevende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOSNAVÅG/OSLO (Dagbladet.no): Av de 15 personene som var ombord i forsyningsskipet Bourbon Dolphin som kantret i går, er tre bekreftet omkommet. Ytterligere fem er savnet og fryktes omkommet, mens sju klarte å berge seg. I dag forteller mange av de overlevendes pårørende sine historier.

Thomas Andre Arnesen (18) fra Fosnavåg var lærling om bord i det kantrede fartøyet Bourbon Dolphin. I går ringte han hjem fra en av båtene som hentet opp de overlevende, og fortalte at han hadde klart seg.

- Han ringte oss i går og sa at det gikk bra med ham. Nå er vi bare lykkelige for det, selv om hele saken er veldig, veldig trist, sier moren hans, Mariann Hustad Arnesen, til Dagbladet.no.

Sprang oppover skroget da båten kantret

Ånje Nilsen (39) fra Mandal, bosatt i Tromsø, ringte hjem til samboeren Gerd Sørensen i natt.

- Han fortalte at alt skjedde så fort at han så vidt fikk på seg redningsvest. Han lå 25 minutter i det kalde vannet før han ble plukket opp.

Nilsen jobbet i messa, og det var hans andre tur med Bourbon Dolphin. Han rakk å se to av kollegene vel om bord i en livbåt før han mistet båten av syne. Les mer her om Nilsens opplevelse.

Per Johan Vike fra Bølandet på Sunnmøre er matros om bord. Kona Åse Vike var sammen med parets tre døtre i går kveld.

 EI BYGD I SORG: Flere av mannskapet på Bourbon Dolphin kom fra Fosnavåg på Sunnmøre, der rederiet holder til. Foto: SCANPIX
EI BYGD I SORG: Flere av mannskapet på Bourbon Dolphin kom fra Fosnavåg på Sunnmøre, der rederiet holder til. Foto: SCANPIX Vis mer

- Fram til mannen min ringte min ringte i 23.30-tiden, var de verste timene i mitt liv. Det var helt forferdelig. Men vi er blant de heldige, sier Aase Vike til bt.no.

Per Jan Vike sprang oppover skroget da båten kantret, forteller kona til avisa. Han hoppet i sjøen og svømte bort fra skipet, og kom seg opp i en flåte som drev forbi.

- Han fikk ikke tid til å få på seg redningsvest. At han kom seg opp i flåten er som en lottotrekning. Han var svært heldig, sier Vike.

Atle Egil Hafsås (36) fra Nordfjordeid ute på sin tredje jobbtur med Bourbon Dolphin.

Kvart over sju i går kveld fikk moren Turid Drage om at Bourbon Dolphin hadde forlist.

- Rederiet fortalte at båten var gått rundt og at de ikke visste så mye mer. Jeg fikk omtrent sjokk, sier Turid Drage til bt.no. En time seinere fikk hun beskjed om at sønnen var berget.

Geir Syversen (31) fra Fredrikstad overlevde også havariet, melder Fredriksstad Blad.

- Grusom, god og gripende opplevelse

Lærlingen Thomas (18) overlevde

Rederiet Bourbon Offshore Norway vil ikke gå ut med navnene på de omkomne, savnede eller overlevende.

- Planen vår er, med støtte fra politiet, at vi går ut med navnene når de døde er identifisert. Om det skjer i dag, vet jeg ikke, sa administrerende direktør Trond Myklebust på en pressekonferanse klokka 16 i ettermiddag.

Akkurat nå pågår en åpen minnestund i Herøy kyrkje. Tidligere i dag har det vært samling både i kirka og på Ytre Herøy ungdomsskule.

- Jeg kan ikke beskrive stemningen der. Det var en grusom, god og gripende seanse, sier Trond Myklebust om den første samlingen i kirka.

- Det er et tydelig behov for nærhet i miljøet.

Toppsjefene fra moderselskapet Bourbon Offshore i Frankrike er på vei til Fosnavåg. Det samme er næringsminister Dag Terje Andersen.

Sju pårørerende av de savnede, samt representanter fra rederiet, har nå kommet til Lerwick med fly fra Norge.

OVERLEVDE: Thomas Andre Arnesen fra Fosnavåg (18). Bildet er tre år gammelt.
OVERLEVDE:Per Jan Vike (56) fra Bølandet på Sunnmøre.
SLIK LIGGER FARTØYET: Bourbon Dolphin ligger fortsatt med skroget i været. Luft inne i båten holder det foreløpig oppe. Tre dykk har vært utført under og rundt båten i dag.
- EN GRUSOM SEANSE: Administrerende direktør i Bourbon Offshore Norway, Trond Myklebust om minnestunden i Herøy kyrkje i dag.
MANGE MØTTE FRAM:- Et tydelig behov for å samles i Fosnavåg i dag, slo administrerende direktør Trond Myklebust i rederiet fast.