Lærlinger jobber mest svart

Nesten dobbelt så vanlig som blant andre unge.

SVART FRISTELSE: - De som er lærlinger, blir mye mer utsatt for de fristelsene der enn mange andre ungdommer, sier skattedirektør Svein Kristensen om hvorfor så mange lærlinge jobber svart. Foto: Knut Falch / SCANPIX
SVART FRISTELSE: - De som er lærlinger, blir mye mer utsatt for de fristelsene der enn mange andre ungdommer, sier skattedirektør Svein Kristensen om hvorfor så mange lærlinge jobber svart. Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny undersøkelse, laget for arbeidslivets og skatteetatens fellesprosjekt Samarbeid mot svart økonomi, viser at det står dårlig til med skattemoralen blant landets lærlinger.

Halvparten av tidligere eller nåværende lærlinger har kjøpt svart arbeid, og 43 prosent av dem har selv utført svart arbeid. For andre unge er tallet 27 prosent på begge deler, ifølge undersøkelsen som ble lagt fram i dag.

Undersøkelsen er gjennomført av anayse- og kommunikasjonsbyrået Perduco, blant 2500 personer mellom 15 og 30 år.

- Veldig alvorlig
- Det er veldig alvorlig. Den svarte økonomien er jo den største trusselen mot den norske arbeidslivsmodellen. Hvis dette får spre seg, undergraver det både lønns- og arbeidsvilkår, tariffavtale og pensjonsvilkår og så videre, sa seniorrådgiver Børre Pettersen i LO til Dagbladet tidligere i dag.
Da hadde han nettopp fått den nye undersøkelsen presentert, sammen med folk fra NHO, Kommunenes sentralforbund, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, Unio, Finansdepartementet og skatteetaten.

Pettersen tror noe av forklaringen på lærlingenes holdninger til svart arbeid, er at mange av dem jobber i bransjer som byggebransjen, som er kjent for mye svart arbeid.

Skattedirektør Svein Kristensen er enig.

- Den kulturen som er i bransjen, de holdningene som er i bransjen, smitter selvfølgelig over på dem som jobber der, sier Kristensen til Dagbladet.

Høyprioritert gruppe - Vi har sett at vi må ha et tilbud fra Samarbeid mot svart økonomi som er rettet spesielt mot lærlinger. Det har vi nå testet ut i Østfold, og det skal nå evalueres og tilpasses og spres i hele landet, sier Kristensen.

- Og våre ungdomssekretærer har fått beskjed om at lærlinger, som gruppe, er en høyprioritert gruppe, fyller Pettersen inn.

Undersøkelsen viser også at 53 prosent synes skattenivået i Norge er så høyt at det er forståelig at noen arbeider svart, mens 72 prosent synes det er greit å utføre svart arbeid for venner og kjente.

38 prosent forteller at de er mer tilbøyelige til å betale svart for renhold og barnepass, enn for andre tjenester.