Lært opp til terror-angrep

Den amerikanske Taliban-soldaten John Walker Lindh møtte Osama bin Laden flere ganger under sin opplæring hos al-Qaida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les om John Walker Lindh: Fra hip-hop til hellig krig Johnny Walker Lindh fortsetter å sjokkere verden. I avhør har han fortalt langt mer om hva han har bedrevet i Afghanistan enn hva som tidligere har vært kjent.

Nyhetsmagasinet Newsweek melder at Lindh har innrømmet å ha vært medlem i terrornettverket al-Qaida, at han har vært på deres treningsleire og lært seg å bruke sprengstoff og gift. Han skal også ha fått lære hvordan han skal te seg på en flyplass slik at han ikke vekker oppsikt.

Walker Lindh har også forklart at han møtte Osama bin Laden flere ganger.

Nå ber borgermester Rudolph Giuliani om at myndighetene vurderer å ta i bruk dødsstraff.

- Når man begår forræderi mot USA, spesielt i en tid da USA er i fare, er det passende å vurdere dødsstraff som botemiddel. Det er et svært effektiv avskrekkingsmiddel for andre som gjør det samme, sa Giuliani i går, melder NTB.

Et stort mysterium

Walker Lindh er terrorkrigens store mysterium. Han kommer fra et velstående hjem, og konverterte til islam som 16-åring. Et halvt år før USA slapp sine første bomber over Afghanistan hadde han reist til Afghanistan.

Foreldrene kjente ham igjen fra et bilde på amerikansk tv. Han var en av de få som overlevde fangeopprøret ved Mazar-i-Sharif. CIA-agent Mike Spann som ble drept i fangeopprøret hadde forsøkt å avhøre Lindh rett før han ble drept. Det er ikke kjent hvilken rolle Walker Lindh hadde i opprøret.

Walker Lindhs advokat, James Brosnahan, sier til Newsweek at han mener innrømmelsene til hans klient kun er rykter.

Walker Lindh holdes nå som krigsfange på et amerikansk marinefartøy og alle avhørene av ham er gjort uten at han har advokat til stede. Det kan gjøre det vanskelig å bruke hans innrømmelser i en sivil rettssak, men justisminister Ashcroft mener at avhørene ble foretatt i en krig av taktiske og militære årsaker.

Nå vurderer justisminister John Ashcroft hva de skal tiltale den amerikanske 20-åringen for.

Les hele artikkelen i Newsweek her.

<B>FORTELLER: John Walker Lindh har fortalt mer om hva han har drevet med i Afghanistan.