Lag budsjett før rentebyks

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er inne i måneden da forbrukerkarusellen går som fortest. Halv skatt gjør det mulig for de fleste av oss å gasse oss med julemat og gi hverandre gaver. Lønningene er høyere enn noen gang. Det er vekst og velstand, og de fleste piler peker riktig vei. Bort sett fra rentepila. Den står fremdeles og dirrer på et nesten-historisk lavnivå. Men den vil opp. Og det er, sett med belånte sjelers øyne, feil vei.

Sjefen for den europeiske sentralbanken Jean-Claude Trichet høynet Euro-renta for første gang på fem år denne uka. Han begrunnet renteøkningen med at den vil holde prisstigningen lav og dermed ikke skade veksten vi nå ser i eurolandene. Markedet reagerte imidlertid negativt da sentralbanksjefen for et par uker siden signaliserte at det ville komme en renteøkning. Han var raskt ute med å avvise at dette bare var den første av en serie små renteøkninger. Vi skal likevel ikke se bort fra at det kan bli situasjonen.

Her hjemme er veksten høyere. Både Finans-departementet, Statistisk Sentralbyrå og Norges Bank regner med betydelig vekst i privat forbruk neste år. Oljeinvesteringene kan komme til å øke mer enn antatt på grunn av den høye oljeprisen. Folks lånelyst er fortsatt på topp, og private husholdningers gjeld har aldri vært høyere. Boliger selges for stadig høyere priser. Stadig flere ser at de kan bære relativt store lån med dagens rente og melder seg dermed på i et hett marked.

Norges Bank har flere hensyn å ta når den skal styre vår atferd til beste for samfunn, næringsliv og enkeltindivider. Den skal først og fremst sørge for lav og stabil inflasjon. Men må også passe på at den norske krona ikke er så sterk at vi ikke får solgt våre eksportvarer, med bedriftsnedleggelser og arbeidsledighet som resultat. Samtidig må banken se til at lånekarusellen ikke tar fullstendig av og at økonomien ikke overopphetes. Derfor bør vi ta høyde for forsiktige, men merkbare renteøkninger neste år. På store millionlån vil tre-fire kvartprosenter bli tusenlapper som svir mer enn strømregninger. Et budsjett vil også vise om du har nok til å møte alle andre regninger som kommer i januar.