Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lag ditt eget budsjett

Januar er måneden de fleste av oss sliter med dårlig økonomi. Dagbladet gir deg et nytt råd hver eneste dag i hele januar - slik at pengene bedre strekker til. - Januar er konsolideringens måned. Vi skal fylle ut selvangivelsen, og det gir oss alle muligheten til å få oversikt over økonomien, både for året som gikk, og for det som ligger foran oss, sier redaktør Carsten O. Five i bladet «Dine Penger» til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fives viktigste råd er: Skaff en total oversikt over din egen økonomi. Sett opp et budsjett. Tallene fra selvangivelsen seinere i januar kan brukes til å sette opp et husholdningsbudsjett.

- Dette bør være et budsjett for resten av året. La budsjettet for januar sette standard for hele året. Dette gir deg en mulighet til å se hva du har å rutte med. Og det er viktig at man ikke lar seg friste til å bryte budsjettet. Et budsjett for januar gir som regel en pekepinn på hvordan din økonomi blir i resten av året også, fortsetter «Dine Penger»-redaktøren.

Det beste rådet for en bedre økonomi er at man har orden i den. Når man seinere i måneden skal fylle ut selvangivelsen, får man en unik mulighet til å få oversikt.

Utarbeidelsen av budsjettet gir deg muligheter til store besparelser underveis. Det er viktig at budsjettet inneholder nøkkeltall for hva du forventer å tjene i år, og hvilke utgifter du regner med å få.

Svart måned

Men, det hjelper lite med flotte budsjetter hvis man har brukt opp alle pengene på gaver og fin mat i jula. Mange mennesker må «su ekstra på labben» i januar.

- Hvilke råd har du å gi til alle dem som ser på januar som årets svarteste.

- Hvis du er helt blakk, kan man gå til sin arbeidsgiver og be om forskudd på lønn. Mange har den muligheten til å «låne» av seg selv. Da gjelder det å huske at februar-lønna blir tilsvarende mindre, sier Carsten O. Five.

Ber du om forskudd på lønn, kan du ikke få mer en halvparten.

Et annet råd Five gir, er at du kan skyve på regningene til neste måned.

- Hvis man velger å skyve på regningene, er det viktig å gå gjennom dem først og sjekke hvilke gebyrer de forskjellige tar ved for sein innbetaling.

De største straffegebyrene finner man på regninger fra det offentlige. Her påløper det som regel store beløp fra første forfallsdag.

Særlover

Carsten O. Five sier det er et tankekors at inkassoloven gjelder for all privat virksomhet, men at det offentlige har vedtatt egne særlover for egen virksomhet som gir dem rett til å ta høye straffegebyrer. Dette gjelder for eksempel for NRK, Lånekassen og veiavgiften.

Inkassoloven setter nemlig en gebyrgrense på 50 kroner ved første purring for privat virksomhet.

- Blir januar for vanskelig, kan det være verdt å ta på seg 50-lappen kreditorene beregner seg når de sender purring, sier Carsten O. Five.