Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lag en konto på telefonen til kompisen din (...) Så fort du har overført penger sletter du kontoen

IS-krigere driver hemmelig pengeinnsamling på Facebook.

OPPGIR METODE FOR PENGEINNSAMLING: Dette er hentet fra Facebook-siden til en europeisk fremmedkriger som befinner seg i Raqqa - IS såkalte «hovedstad» i Syria. Innlegget heter «Støtt de hellige krigerne», og fremmedkrigeren retter seg mot de muslimene som ikke selv har reist til Syria og Irak for å krige. Han henviser til to hadither - fortellinger om hva profeten Muhammed sa og gjorde, som tilsynelatende oppfordrer ikke-krigere til å bistå med penger og utstyr til de stridende. Så forteller han hvordan dette kan gjøres i hemmelighet. Faksimile: Facebook
OPPGIR METODE FOR PENGEINNSAMLING: Dette er hentet fra Facebook-siden til en europeisk fremmedkriger som befinner seg i Raqqa - IS såkalte «hovedstad» i Syria. Innlegget heter «Støtt de hellige krigerne», og fremmedkrigeren retter seg mot de muslimene som ikke selv har reist til Syria og Irak for å krige. Han henviser til to hadither - fortellinger om hva profeten Muhammed sa og gjorde, som tilsynelatende oppfordrer ikke-krigere til å bistå med penger og utstyr til de stridende. Så forteller han hvordan dette kan gjøres i hemmelighet. Faksimile: Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skjermdumpen øverst i saken kommer fra Facebook-siden til en europeisk fremmedkriger som befinner seg i Raqqa - IS såkalte «hovedstad» i Syria, og byen som på seinhøsten er blitt utsatt for en bølge luftangrep fra den USA-ledede koalisjonen som de siste månedene har bombet IS i Syria og Irak.

Facebook-siden er i lengre tid blitt brukt til propaganda og publisering av bilder fra Raqqa.

- Slett kontoen Innlegget heter «Støtt de hellige krigerne», og fremmedkrigeren retter seg mot de muslimene som ikke selv har reist til Syria og Irak for å krige («de som ikke ønsker å støtte sine brødre i Sham [Levanten]»). Han henviser til to hadither - fortellinger om hva profeten Muhammed sa og gjorde, som tilsynelatende oppfordrer ikke-krigere til å bistå med penger og utstyr til de stridende.

Pengene samles inn via meldingssystemet SureSpot. Ved å laste ned Surespot-applikasjonen til en smarttelefon, kan islamistene sende krypterte meldinger til hverandre uten at disse kan oppdages eller spores.

Fremmedkrigeren oppgir følgende oppskrift:

- For de som vil støtte opp om brødrene, send meg en melding på Surespot - brukernavnet mitt er [navnet på terrorleder]. Bor du i Vesten lager du bare en konto på telefonen til kompisen din eller noe. Legg meg til, og så fort du har overført penger sletter du kontoen.

Under radaren Dagbladet fortalte i mai hvordan islamistene bruker flere typer sosiale medier til å holde seg i skjul for politiet på nettet.

Islamistene bruker Twitter, Ask.fm, meldingstjenestene Kik og WhatsApp, og chattetjenestene Skype og Viber, i tillegg til vanlig e-post. Research- og forskningsnettstedet SITE Intel meldte nylig at en islamistgruppe nylig hevdet å ha funnet en sikker måte til å sende penger via Ask.fm.

Islamisten som la ut forespørselen om penger på sin Facebook-side, sa for en stund tilbake ja til å bli intervjuet av Dagbladet på WhatsApp - men trakk seg da han fikk spørsmålene oversendt. Han har ikke besvart henvendelser om pengeinnsamlingen.

IS-jegere I et intervju med Dagbladet i september uttalte Facebook at de hadde egne spesialtrente ansatte som jaktet på profilene til IS-krigere og andre som er tilknyttet terrorgrupper.

- Vi har spesialtrente ansatte som fjerner alle kontoer som kan assosieres med ISIL eller andre voldelige grupper. Vi fjerner også kommentarer, uansett hvem som legger dem ut, som hyller eller støtter terrorgrupper eller deres handlinger, skrev Tina Kulow i Facebook Europa i en e-post til Dagbladet.

Det har tilsynelatende ikke gjort det vanskeligere å finne norske og utenlandske islamister på nettstedet. Under eget navn forteller både norske, skandinaviske og vesteuropeiske islamister på Facebook at de enten kjemper i Syria eller støtter opp om krigen.

Store penger I tillegg til donasjoner fra vesten har Dagbladet dokumentert hvordan rike velgjørere i gulfstatene anklages for å støtte både IS og al-Qaidas fløy i Syria, al-Nusra, med penger. I tillegg har terrorgruppa skaffet seg enorme verdier i form av olje, løsepenger, salg av stjålet gods, bankran, plyndring og skatter på sin erobringsferd gjennom Syria og Irak.

- Dette er den rikeste terrororganisasjonen verden noensinne har sett, sa tidligere visefinansminister i USA, Jimmy Gurule nylig i et intervju med den amerikanske TV-kanalen CNN.

- Med så mye penger er det vanskelig å forstå potensialet, og hva kan de gjøre med dem. Problemet er at du ikke kan gjemme slike penger i madrassen. På et eller annet tidspunkt må det kobles til finanssystemet. Derfor bør myndighetene fokusere på banker. For eksempel banker i Qatar og i Kuwait. Det er nok der mottakere får sine penger fra IS.

Lik Dagbladet på Facebook