- Lag kjøttkaker av Willy

Hollywood-spekkhoggeren Willy svømmer igjen i vannet utenfor Island. Fra kontoret til stortingsrepresentant Steinar Bastesen kommer denne meldingen: - De skulle tatt livet av spekkhoggeren og laget kjøttkaker av den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midt på dagen i går landet megaflyet til det amerikanske forsvaret med Willy om bord. Reisen fra Oregon i USA til Island var over.

Litt seinere på ettermiddagen var Keiko, som spekkhoggeren egentlig heter, tilbake i det islandske vann hvor han ble født.

Og om du skulle tro at dette ikke vakte særlig oppsikt:
CNNs tre hovednavn i hele går var Jeltsin, Clinton - og Willy. Flere hundre medierepresentanter tok imot Willy på Vestmannaeyjar. Ifølge NTB har det totalt kostet 80 millioner kroner å bringe giganten hjem - og spekkhoggeren er etter hvert blitt hele verdens maskot.

- Vanvittig sløsing

Allerede onsdag sto den islandske fiskeren Jan Gunnarsson klar med meldingen:

- Slakt dyret og send 60000 kjøttkaker til sultende barn i Sudan.

Den ideen likte tydeligvis Steinar Bastesen. Og sjølsagt vet den tidligere sjefen for hvalfangerne hva slags farvann han seiler inn i med disse ordene:
- Vanvittig sløsing med penger. Protestindustrien gjør hva som helst for å tjene penger. De skulle tatt livet av spekkhoggeren og laget kjøttkaker av den. 60000 kjøttkaker. Det er spekkhoggere nok, det er sikkert. Vi trenger ikke importere dem fra USA, sier Bastesen.

- Bare en død spekkhogger er en god spekkhogger, sier han.
Ordene hadde helt sikkert knust barnehjertene på det lille stedet Heimaey på Vestmannaeyar. Der koste ungene seg med sin store helt som endelig var kommet hjem.

Et spesielt bur er laget til spekkhoggeren. Her skal den akklimatiseres før den om ett eller to år slippes fri i Nord-Atlanteren.
Sammen med fire dykkere svømte Willy rolig rundt i sin nye bolig i går ettermiddag. Samtidig dukket en del spørsmål opp:

  • Vil den klare seg?
  • Vil den få venner?
  • Kan det hende at Willy etter hvert tar seg en tur til Norge?
  • Finnes det en mulighet for at Willy treffer sin mamma nå når den er hjemme igjen?

Og ikke minst:

Direkte på CNN snakket Willy-venner om at de håpet andre spekkhoggere ville komme på besøk og kommunisere med Willy. Er det virkelig mulig?

Egen dialekt

- Han må finne seg en flokk for å overleve, mener Dag Vongraven ved Norsk polarinstitutt i Tromsø. Han har forsket på hval i ti år.

- Finner den seg en flokk, så er det ikke noe problem.

Han tror også at det er mulig for Willy å finne seg venner. Spekkhoggere er sosiale dyr - og de passer på hverandre.

Det kan også være en mulighet for at Hollywood-spekkhoggeren kan dukke opp et sted langs Norskekysten. Vongraven forteller at samme dyr er observert både nær Island og langs Norge.

HVALGETS KVAL: Skal Willy være fri - eller bli kjøttkaker?