- Lag regler for e-post

Norske næringslivsledere sjekker ikke sine ansattes e-post, men flere etterlyser et klart e-post-regelverk for de ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagbladet om salgsdirektøren som måtte gå på dagen på grunn av illojalitet, etter at arbeidsgiveren hadde gått inn og lest e-posten hans.

I dag reagerer flere næringslivsledere.

- Vi vurderer å pålegge de ansatte å sende privat e-post fra en privat e-postadresse, sier forlagsdirektør Ellen Arnstad i Aller-gruppen.

- Vi er midt oppi en prosess med å lage et regelverk for de ansattes e-postbruk, og jeg vil oppfordre andre bedrifter om å gjøre det samme. E-post er et forholdsvis nytt verktøy, og det gjelder å starte i den riktige enden, med å lage et regelverk de ansatte må følge. Vi vil ikke gå inn og lese ansattes e-post i dag, men dersom det er klare regler de ansatte må følge, kan dette forandre seg, sier Henne-redaktøren.

Sløvhet

- Det vil bli viktig å skille mellom privat og jobb-e-post, og klargjøre grensene. Jeg ser for meg at vi må gå tilbake til den tida da man skrev fysiske brev til hverandre. Da ville man ikke sitte på jobben og skrive private brev. I dag blandes jobb og privat e-post, og privat e-post popper stadig inn. Jobb og privatliv blandes, det er komplisert for arbeidsgiverne og gjør de ansatte ukonsentrerte. Med store og små ting på e-post, blir det mer kaos for de ansatte, i en allerede kaotisk hverdag, sier Arnstad.

Skille

- Jeg tror at det i framtida vil bli et skille mellom privat-og jobbadressene, og at de ansatte må bruke sin private når de vil skrive privat mail. Det har vært en sløvhet og en manglende bevissthet i mange bedrifter om dette, fortsetter hun.

- Tanken på å lese ansattes e-post har aldri falt meg inn, sier administrerende direktør Pål Martin Fosdal på Telehuset.

- Vi forventer at de ansatte følger kjørereglene i forhold til IT-policyen vår, og ansatte kan ikke bruke e-posten sin til ting som er i strid med norsk lov. E-post skal ikke bli en kanal for ulovligheter, men vi går ikke inn og leser ansattes e-post uten forvarsel, sier han.

Bare egen

Administrerende direktør Kristin Skogen Lund i Scandinavia Online forteller at de aldri leser de ansattes e-post.

- Dette har aldri vært et tema hos oss. SOL er en høykompetansebedrift med ansatte som gir mye til bedriften, og vi har ikke noe problem med at de ansatte bruker e-posten til private forhold. Det vil jo være et dilemma dersom noen bruker e-posten til bedriftsmessig utroskap, og dersom vi hadde mistanke om dette, ville vi nok innhente tillatelser og informere på forhånd, før vi gikk inn på noens e-post. Å gå ubegrunnet rett inn på ansattes e-post er helt feil å gjøre. Man sitter jo ikke og lytter til hva folk sier på telefonen, sier hun.

Hjemmekontor

- Jeg leser ikke andres e-post, bare min egen, sier administrerende direktør Ingvild Myhre i Telenor Mobil.

- Jeg kjenner ikke vårt eget regelverk i detalj, men vi er en bedrift som har utstrakt bruk av hjemmekontor, med fleksible medarbeidere. Mange av disse jobber på kveldene. Derfor ser jeg det ikke som noe problem at de ansatte sender generelle private e-poster, sier hun.

LAGER REGLER: Forlagsdirektør og redaktør Ellen Arnstad.