Lag tiltak mot valgfusk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vi antar de fleste snudde og vendte på stemmeseddelen de brukte i det siste kommune- og fylkestingsvalget. Det var nemlig ikke innlysende hvordan den skulle brettes, og dermed skjerme innholdet, partivalget, fra valgfunksjonærene og andre tilstedeværende i valglokalet. Det er derfor påkrevd med endringer før neste valg, slik valgforsker Frank Aarebrot har tatt til orde for. Kan vi ikke være sikre på at vår stemmegivning forblir hemmelig, vil det gå ut over valgdeltakelsen og dessuten åpne for valgfusk i stor stil.

Det er paradoksalt at det må valgobservatører fra den tidligere sovjetrepublikken Hviterussland til for å se dette. Etter at man av effektivitetsgrunner droppet ordningen med å legge stemmeseddelen i konvolutter ved valget i 2005 beror sikkerheten rundt stemmegivningen på at velgerne bretter seddelen riktig. Og det skjedde ifølge observatørene fra Hviterussland bare i anslagsvis 90 prosent av tilfellene. Det vil si at 10 prosent av velgerne ved de aktuelle observatørpostene viste sin stemme før de eventuelt ble korrigert av en funksjonær.

Aarebrots varsku er ikke storm i et vannglass. Det er helt grunnleggende at folk trygt kan avgi sin stemme uten at uvedkommende skal vite hva de har stemt. Når stemmeseddelen er synlig, kan den fungere som en slags kvittering til noen som måtte ha utnyttet denne muligheten til å kjøpe seg stemmer. I en lukket konvolutt eliminerer man den muligheten, og ikke minst, som Aarebrot påpeker, elimineres også anklager om at så kan ha skjedd. Han trekker en klar linje mellom hviterussernes bekymringsfulle observasjoner og det påståtte valgfusket i Drammen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer