Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lagarde stiller og overtar Pengefondet

Frankrikes finansiminister, Christine Lagarde, stiller til valg som sjef for Pengefondet med støtte fra EU og nokså sikkert også USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka ti på tolv i formiddag kunngjorde Christine Lagarde sitt kandidatur som toppsjef i Pengefondet, som har sete i Washington i USA. Det skjedde under en pressekonferanse i Finansdepartementet i Paris som var kunngjort så seint som dagen før og uten noe varslet innhold. Men mange gjettet riktig på hva som ville skje, for hun var regnet som favoritten når EU-landene skulle samle seg om en kandidat.

Når EU-landene står bak Lagarde kan hun være ganske sikker på å etterfølge Dominique Strauss-Kahn i toppen av Pengefondet. I det stille har hun trolig allerede fått støtte fra USA, og da er valget sikret. Hvis ikke kan nemlig EU ved neste korsvei la være å støtte USA når ny sjef for Verdensbanken skal utpekes. I hele etterkrigstida har, etter sedvane, Europa hatt sjefen i Pengefondet og USA hatt sjefen i Verdensbanken.

Valget skjer i styret i Pengefondet 30. juni. Inntil da fortsetter Lagarde som finansminister i Frankrike.

Lagarde har tatt sitt valg etter å ha rådført seg med statsminister François Fillon og president Nicolas Sarkozy, sa hun. Men der er klart at det har vært omfattende samtaler på forhånd i hele EU, og først og fremst blant euro-landene. Med krisene i Hellas, Irland og Portugal vil de viktigste EU-lederne ha en europeer med god kjennskap til europeisk økonomi og dagens kriser på toppen av Pengefondet. Det hadde EU, inntil Strauss-Kahn brått måtte si opp og vie alle krefter til å forsvare seg mot alvorlige anklager i USA. Framfor alt måtte Lagarde ha støtte fra forbundskansler Angela Merkel i Tyskland, den sterkeste økonomien i EU, for å kunne stille til valg.

Lagarde avviste å være kandidat for noen som helst.

- Jeg er verken Euro-gruppas, EUs, ikke engang Frankrikes kandidat, sa hun.

Men det er naturligvis tull. EU trenger henne i Pengefondet. Europeerne har ikke klart å komme fram med noen annen samlende kandidat. Og nå setter de inn alt press for å få henne valgt. Uten full støtte fra president Sarkozy hadde hun aldri stilt opp. I morgen torsdag åpner toppmøtet i G-8 i Deauville i Frankrike, med Sarkozy som vert. Der kommer han til å fiske etter støtte for henne fra de andre deltakerne. Men lederne for landene i G-20 kommer også til Deauville, og de har protestert mot europeernes enerett på å lede Pengefondet.

Som fransk finansminister har Lagarde vært med på alle de viktige overlegningene under de økonomiske stormkastene i EU, fra hun ble utnevnt av president Sarkozy i 2007. Hun regnes på det fleste hold som svært dyktig. Før hun ble finansminister var hun landbruks- og fiskeriminister under Sarkozy. Tidligere tjente hun president Jacques Chirac som handelsminister.

Lagarde snakker godt engelsk, noe som nesten er nødvendig i Pengefondet også om man er fransk. Hun er utdannet jurist fra Frankrike og USA. I USA arbeidet hun for et internasjonalt advokat-firma i mange år fram til 2004. Året etter gikk hun inn i fransk politikk.

Christine Lagarde er skilt og har to sønner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media